Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524020
Complexnummer
524011 - St. Anna
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82712/140
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Venray C 12747
Bij Noordsingel 39, 5801 GJ te Venray

Omschrijving

Inleiding.

MUZIEKTENT gesitueerd aan de noordzijde van de speelweide van het St. Annagesticht. De muziektent is vermoedelijk tegelijkertijd met de naastgelegen draaimolen omstreeks 1930-1935 gebouwd.

Omschrijving.

Achthoekige muziektent op een in baksteen in kruisverband gemetseld basement, voorzien van aangemetselde plantenbakken langs de zijden. De tent is aan de zuidzijde toegankelijk via een uit vijf treden bestaande, sierlijk uitzwenkende bakstenen trap.

De muziektent wordt afgesloten door een tentdak bekroond door een piron en gedragen door acht eenvoudige ronde ijzeren kolommen die op gemetselde pijlertjes staan. Het overstekende dak heeft een omlopende mastgoot. De constructie bestaat uit radiaal gerichte spanten die vastzitten aan de kolommen. Deze onderranden en de bovenranden van deze geklonken vakwerkspanten volgen de daklijn. Het vakwek bestaat uit verticalen en kruisende diagonalen. De spanten zijn in de top verbonden aan een houten hangstijl, waartegen ook trekstaven vanaf elk spant aansluiten. Het plafond is met smalle schrootjes betimmerd. Aan het plafond hingen oorspronkelijk vier lampen, waarvan er thans nog drie aanwezig zijn. De kolommen worden aan de bovenzijde met elkaar verbonden door een soort sierspantjes van geknipt plaatijzer in geometrische motieven. Vijf zijden tussen de kolommen zijn dichtgezet met verticale kraalschoten. De twee zijden aan weerszijden van de trap zijn met nieuwe hekwerken gesloten.

Oorspronkelijk was de vloer van het podium bekleed met witte en rode keramische tegels. Deze betegeling is verwijderd. Op enkele steunbeertjes tegen de onderbouw van de tent bevinden zich nog wel resten van een afdekking in rode tegels.

Waardering.

De muziektent op de speelweide van het St. Annagesticht is van algemeen, cultuur-historisch en architectuur-historisch belang als functioneel en verfraaiend onderdeel van het terrein van het St. Annagesticht. Het betreft een typologisch goed voorbeeld van een muziektent uit de jaren dertig van de twintigste eeuw, met een kenmerkende ornamentiek. De muziektent heeft hoge ensemblewaarden in samenhang met de nabijgelegen draaimolen-ombouw, door de situering, de bestemming en de overeenkomsten in detaillering.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524011. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Muziektent

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1930
1935
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
stijlzuiver