Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524209
Complexnummer
524206 - De Boom
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82674/17
Kadastrale aanduiding
Leusden K 504
Arnhemseweg 107, 3832 GK te Leusden

Omschrijving

Complexonderdeel 3

Het DIERENVERBLIJF (fazantenren) in de vorm van een tuinprieel uit omstreeks 1880 is aan de noordzijde van het hoofdgebouw gelegen. Het is een achtkantig, aan vijf zijden gesloten gebouwtje met een zinken roefdak in de vorm van een achtzijdig tentdak, voorzien van een zinken druppellijst en bekroond door een windhaan. Aan de oostzijde bevindt zich een aan drie zijden open loggia met een zeshoekig grondvlak, waarbij het dakoverstek gedragen wordt door twee houten kolommen. De vijf gevels opgetrokken in rode baksteen met accenten in gele en grauwe baksteen, worden geleed door hoekpilasters. Binnen rondboogvormige verdiepte velden is een rond tuimelraam geplaatst of is een rond blind veld aangebracht. Aan de zuidzijde bevindt zich een rondboog onder- en bovendeur met decoratief hang- en sluitwerk. Binnen de loggia en aan de noordzijde zijn vlak boven het maaiveld kleine rondboogvormige openingen aangebracht voor de vogels (fazanten), voorzien van houten binnenluikjes.

Waardering

Het dierenverblijf is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een dierenverblijf in de vorm van een tuinprieel, gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw als onderdeel van de buitenplaats De Boom. Verder van belang vanwege de typologische waarde. Als karakteristiek onderdeel van een buitenplaats. Tevens is het van ensemblewaarde in ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524206. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Sport, recreatie, vereniging en horeca Dierenverblijf (J) Dierenverblijf(J2)
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinkoepel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1880
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Beaufort, de ; Utrecht
opdrachtgever