Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524401
Complexnummer
524399 - Parochie Martelaren van Gorcum
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82868/76
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Loon op Zand H 5473
Erasstraat 6, 5171 VH te Kaatsheuvel

Omschrijving

Inleiding

De PASTORIE in eclectische stijl is in 1896 gebouwd naar ontwerp van de architect Th. Smeele. Zij ligt ten oosten van de kerk en is via de tussenruimte daarmee verbonden. De voorgevel van de pastorie en tussenruimte liggen in dezelfde rooilijn.

Omschrijving

De eenlaags pastorie is opgetrokken uit machinale baksteen in staand verband onder mansardedak, gedekt met leien in maasdekking (evenals de tussenruimte) en heeft een centrale dakruiter, voorzien van een spits. De opbouw van de voorgevel is afgeleid van die van de tussenruimte maar in detaillering wijkt de pastorie af van de kerk en tussenruimte.

Zowel voor- als zijgevel beslaan vijf traveeën. Een viertal vensters in de straatgevel is voorzien van vierruits-schuiframen met een rechtgesloten bovenlicht voorzien van glas-in-lood, onder lichtgebogen segmentboog. De laatsten zijn steeds opgevuld met siermetselwerk. Op het raakvlak van de houten kozijnen en de bakstenen opvulling van de segmentboog, is een loodslab met detaillering aangebracht. Een geschilderde, maar sterk verweerde speklaag verbindt de segmentbogen met elkaar. De centraal gelegen voordeur met ijzeren sierroosterwerk is met twee vensters samengevat onder een frontonachtige bekroning met een klimmende lijst, die een groep van drie zolderraampjes omvat.

In de zij- en achtergevel worden dezelfde vensters aangetroffen. De laatste gevel heeft ook een tweetal deuren onder rechtgesloten enkelruits venster. Dezelfde ramen worden op de verdieping van de zijgevel aangetrofen, echter zonder segmentboog. Het rondvenster dat hier geheel rechts in de gevel is aangebracht, is aan de linkerzijde verwijderd. De achterzijde is in later tijd opgetrokken tot een tweelaags gevel, waartoe het onderste schild van de mansarde kap is verwijderd. Op de verdieping zijn bij die gelegenheid vierruits klapramen onder rechtgesloten bovenlicht aangebracht. Iets links van het midden is in deze gevel een balkonopening onder segementboog aangebracht, met aan binnenzijde van de gevel een balkon. Hierop komen een deur een een tweetal ven- sters uit. Op de begane grond is de oorspronkelijke indeling van het interieur gehandhaafd. In de kamers bevinden zich raamluiken. Onder aan het trappenhuis staat een gesneden, houten trappaal. De indeling op de bovenverdieping is gewijzigd. Onder de met platen betimmerde deuren bevinden zich vermoedelijk nog de oorspronkelijke paneeldeuren. De houten dakspanten zijn verbonden door ijzeren bouten.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuur-historische waarde als uitdrukking van de katholieke emancipatie aan het eind van de 19e eeuw. Het is een zeldzaam voorbeeld van het type pastorie van een bouwlaag onder mansardedak. Het is ondanks de wijzigingen voldoende gaaf bewaard gebleven. Het heeft ensemblewaarde vanwege de functionele, bouwkundige en architectonische samenhang met de andere complexonderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524399. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1896
1896
exact
Betreft pastorie

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden
Betreft pastorie

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Smeele, Th. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur
Betreft pastorie