Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524470
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82859/79
Kadastrale aanduiding
Voorburg E 1741
Herenstraat 13, 2271 CA te Voorburg

Omschrijving

Inleiding

Het WOONHUIS is in 1893 gebouwd in de stijl van het Eclecticisme met invloeden van de Chalet-stijl en de Art-Nouveau. De gebrandschilderde glazen zijn van de hand van J.W. Gips te Den Haag. Het pand maakt onderdeel uit van de gesloten gevelwand aan de Herenstraat in het beschermde dorpsgezicht van Voorburg.

N.B. De dakbedekking van bitumen shingles is van de bescherming uitgesloten. Aan de achtergevel is de oorspronkelijke serre vervangen door een nieuwe aanbouw van één laag. Voorts zijn er in de achtergevel vensters en balkondeuren vernieuwd naar bestaand type en detaillering. De interne indeling is gewijzigd. Hierbij zijn onder meer de bedsteden zijn verwijderd.

Omschrijving

Het uit twee bouwlagen bestaande woonhuis is vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken en heeft een afgeknot schilddak. Het is opgetrokken in rode verblendsteen (kruisverband) met een zwart geschilderde natuurstenen plint. Er zijn speklagen van drie lagen; elke laag bestaat afwisselend uit donkerblauwe of gele verblendsteen. De asymmetrische voorgevel is drie traveeën breed. De plint wordt doorbroken door een keldervenster met siersmeedijzeren hekwerk. Op de eerste bouwlaag bevinden zich de entree en twee rondboogvensters. De entree (rechts) bestaat uit een hardstenen stoep en onderdorpel, een paneeldeur en een segmentboogvormig bovenlicht. In het bovenlicht en in een cirkelvormig venster in de deur bevindt zich glas-in-lood. De deur heeft een koperen greep. Tussen de eerste en tweede bouwlaag bevindt zich een samengestelde uitkragende lijst van bakstenen met kraalmotief en verblendstenen. De tweede bouwlaag bestaat uit twee licht getoogde T-schuifvensters aan weerszijden van een sterk risalerende houten erker. De togen boven alle vier de vensters bestaan uit donkerblauwe verblendsteen en gele verblendstenen. De sluitsteen van de rondboogvensters bestaat uit natuursteen. De strekken van de T-schuifvensters hebben naast sluitstenen, die afgewerkt zijn met diamantkoppen, gebouchardeerde aanzetstenen. De lekdorpels zijn alle van hout. Onder de vensters zijn tegeltableaus met florale motieven aangebracht. De tableaus zijn gevat in een kraalrand van baksteen. De middenas wordt sterk benadrukt door het licht risaleren van de gehele middentravee en de uitspringende houten erker met loggia daarboven. De erker wordt ondersteund door gesneden korbelen. De uitkragende lijst onder de erker is voorzien van een decoratieve, geschulpte sierlijst. In de erker bevindt zich een dubbel draaivenster met aan weerszijden zijlichten en twee bovenlichten. Onder het venster is op een paneel de tekst 'anno 1893' aangebracht. De loggia boven de erker doorsnijdt de daklijst. Deze daklijst is voorzien van een decoratieve, geschulpte sierlijst. De houten spitsboogvormige opbouw rond de loggia steunt op houten geprofileerde consoles. De loggia wordt afgesloten met een smeedijzeren hekwerk. Langs de binnenzijde van de boog is decoratief latwerk aangebracht. In de top bevindt zich een makelaar.

INTERIEUR. In het portaal van het interieur met een redelijke mate van gaafheid bevinden zich een marmeren vloer en een stucplafond met vazen, leeuwenkopjes en schelpmotieven. In het interieur bevinden zich onder meer uitzonderlijk hoge paneeldeuren in origineel hang- en sluitwerk met profiellijsten op de hoeken voorzien van houten rozetten. Voorts is tussen de omlijste vlakken een houten reliëf met florale motieven aangebracht. In de gang op de begane grond ligt een tegelvloer in decoratief patroon en een origineel porceleinen fonteintje. Tussen de hal en de (nieuwe) keuken bevindt zich een glas-in-lood-deur met dito bovenlicht en segmentboogvormige afsluiting. Elk van de drie delen is voorzien van een gebrandschilderd medaillon met een schip. Het bovenste medaillon verbeeldt het schip 'De zeven Provinciën' met de tekst 'Drijft vloed u neer stelt u te weer'. De twee rondboogvensters in de voorgevel bestaan uit glas-in-lood met gekleurde ruiten en grote gebrandschilderde ovale vlakken met de personificaties van de schilderkunst en de beeldhouwkunst in de stijl van de Art Nouveau. Ook in het segmentboogvormige bovenlicht bevindt zich gekleurd glas-in-lood. Voorts op de begane grond onder meer stucplafonds, een langgerekt venster met gekleurd glas-in-lood en schuifdeuren naar de serre eveneens met gekleurd glas-in-lood en gebrandschilderde medaillons met schepen. Op de verdieping bevinden zich enkele paneeldeuren.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als uitdrukking van een bouwstijl aan het einde van de negentiende eeuw, namelijk het Eclecticisme met invloeden van de Chalet en de Art Nouveau;

- vanwege de karakteristieke vormgeving, detaillering en materiaalgebruik aan ex- en in interieur.

- vanwege de beeldbepalende ligging binnen het beschermde dorpsgezicht van Voorburg.

Het woonhuis is redelijk gaaf in hoofdvorm, detaillering en interieur.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1893
1893
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Chalet-stijl
invloeden
Eclecticisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Gips, J.W. ; Zuid-Holland
glazenier