Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524650
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82991/20
Kadastrale aanduiding
Wassenaar F 8077
Lijsterlaan 2, 2243 AV te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding

WOONHUIS van het type landhuis genaamd "Ymkerhoeve", in Engelse Landhuisstijl, gebouwd in 1938/39 naar ontwerp van de architect J. van Erven Doorns in opdracht van de heer Greve. Ten zuiden en oosten van het huis een bevindt zich een Engelse tuin met rozenborders en gazon, afgesloten door een hoge duinrug.

Omschrijving

Het pand is over één en twee bouwlagen opgetrokken op een Y-vormige plattegrond. De gepleisterde gevels zijn op enkele plaatsen voorzien van 'Engels' vakwerk in donker eiken. Het grote samengestelde rietgedekte schild-zadeldak heeft een golvende noklijn met oranje nokvorsten en een dakruiter onder een rietgedekt spits kegeldakje. (Deels gekoppelde) vensters met glas-in-lood ramen in zware eikehouten kozijnen en enkele stalen deuren. Gebogen zuidgevel met rechts van het midden op de verdieping een opvallende grote erkerpartij onder een hoge iets uitkragende topgevel met vakwerk in V-vorm en rondboogvenstertje onder steekkap. Onder de erker met kleine roedenverdeling en gekleurd glas, een stalen tuindeur. Links van de erker een breed balkon met V-vormig vakwerk en daaronder een stalen deur onder rondboog. Helemaal links een serre met grote vensters onder verlengd dakschild, dat rust op zware geverniste kolommen. Rechts van de erker een lager bouwdeel onder schilddak met in de oostgevel glasdeuren naar de tuin.

Aan de oostzijde van het huis een robuuste ronde traptoren onder rietgedekt kegeldak met kleine rondboogvensters en een zware eiken deur met Tudorboog in een lijst van blokken grijze natuursteen. Onder het overstekende dak een gemetseld keperboogfries. In het dakschild een halfrond dakkapelletje. Rechts van de toren een stalen glasdeur met zijlichten onder een segmentboog op kolommetjes. Boven de vensterpartij in het dakschild drie gebogen liggende dakkapellen.

In de noordgevel een brede rechthoekige poort met zware houten schoren en links daarvan de garage. In de poort bevindt zich de hoofdentree in ondiep portiek met Tudorboog. De houten deur wordt geflankeerd door twee rondboogvensters. Boven de poort een topgevel met vakwerk en rechts daarvan vensters en dakkapellen in het dakschild. Aan de tuinkant boven de poort een brede dakkapel.

INTERIEUR. Inwendig heeft het huis door de langwerpige vorm een bijzondere onregelmatige plattegrond. Het interieur wordt gekenmerkt door ruw gepleisterde wanden en in robuust donker eikenhout uitgevoerde onderdelen als vloeren, deuren met Tudorboog en balkenzolderingen. Links van de hoofdentree in de poort bevindt zich op de begane grond het woongedeelte met de eetkamer en aangrenzende woonkamer in de vorm van een Engelse hall over twee bouwlagen. Op de schuifdeur onder rondboog tussen eetkamer en hall zit een schildering met zeeschepen. In de zuidwand van de hall de grote erkerpartij en in de noordwand een vide met balustrade. De vide is toegankelijk via een houten wenteltrap met koperen spijlen in de ronde traptoren. In de rondboogvensters van de toren gebrandschilderd glas met afbeeldingen van schepen. De open verbinding van de hall naar de traptoren wordt gevormd door een segmentboog op eiken kolommen met Korinthische kapitelen. Ditzelfde motief komt terug in de open verbinding van de eetkamer naar de gang en in de buitengevel van de gang. In de oostwand van de hall een kleine uitgebouwde haardzit (inglehook) met betegelde haardpartij en flankerende rondboognissen. Ter hoogte van de vide op deze plaats ook een haardpartij en flankerende boekenkasten. Rechts in de oostwand van de hall de rondboog naar de aangrenzende kamer. Hoog in de oost- en westwand van de hall kleine vensters onder Tudorboog met luiken die vanuit de aangrenzende vertrekken op de verdieping zicht bieden op de hall.

Waardering

Het uit 1938-1939 daterende landhuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als representatief voorbeeld van de Engelse Landhuisstijl, een belangrijke stroming in de ontwikkeling van de vroeg twintigste eeuwse landhuisbouw in Nederland. Kenmerkend is de toepassing van ruwe pleisterwerk en robuust donker eikehout, zowel in het ex- als het interieur;

- het pand is zowel in- als uitwendig zeer gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering;

- als hoogtepunt in het voor-oorlogse oeuvre van de architect J. van Erven Doorns.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1938
1939
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Erven Doorns, J. van ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur
Greve ; Zuid-Holland
opdrachtgever