Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524720
Complexnummer
524718 - Frederik Hendrik Kazerne
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82755/106
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Venlo O 2375
Garnizoenweg 23, 5928 NA te Venlo

Omschrijving

Inleiding

Omstreeks 1914 gebouwd voormalig kantinegebouw voor onderofficieren thans soldatenmess (I) van de Frederik Hendrik kazerne te Blerick Het gebouw is rechts van de ingang aan de zuidoostzijde van het kazerneterein gesitueerd. De toegepaste bouwstijl is het Traditionalisme. Omstreeks 1970 werd het gebouw gerenoveerd.

Omschrijving

Langwerpig rechthoekig voormalig kantinegebouw van de Frederik Hendrik kazerne. Aan het rechterdeel van de achtergevel de uitbouw van de keuken in een bouwlaag met plat dak. Het gebouw telt een bouwlaag plus dakverdieping. Het gebouw heeft een schilddak met Hollandse pannen, enkele zadeldaken met Hollandse pannen en een plat dak. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en hardsteen. Rechthoekige houten vensters en deuren met hardstenen dorpels en lateien. De vensters hebben deels bovenlichten met kleine roedeverdeling. De deuren dateren van omstreeks 1970. Aan de bovenzijde van de plint een band hardsteen. De voorgevel aan de straatzijde is symmetrisch ingedeeld. Het middendeel van de voorgevel springt vooruit en wordt afgedekt met een zadeldak met Hollandse pannen. Van dit middendeel springt de middentravee wederom vooruit. In deze travee in de eerste en tweede bouwlaag rechthoekige houten vensters met bovenlichten met kleine roedeverdeling. In de topgevel een klein rechthoekig venster. Aan weerszijden van deze venstertravee in de eerste bouwlaag een dubbele terrasdeur met hierboven in de tweede bouwlaag een klein venster. Aan beide zijden van het vooruitspringende middendeel afwisselend een venster en een dubbele terrasdeur : rechts en links vier vensters en drie dubbele terrasdeuren. In de linkerzijgevel vier rechthoekige vensters met bovenlichten met kleine roedeverdeling. Aansluitend aan de rechterzijgevel de uitbouw van de keuken in een bouwlaag met plat dak en voorzien van een hoge vierkante schoorsteen. In de zijgevel van de keuken een venster, en in de achtergevel van de keuken een venster en een deur met links van de deur twee kleine venstertjes. In de zijgevel van de keuken aan de binnenplaatszijde een dubbele deur met aan de rechterzijde een venster met bovenlicht met kleine roedeverdeling. In de oksel van de keukenuitbouw en de achtergevel een kleine uitbouw met plat dak en met een rechthoekige deur. In de zijgevel van dit uitbouwtje een klein venster. Aan de rechterzijde van dit uitbouwtje in de gevel aan de binnenplaatszijde een rechthoekig venster met bovenlicht met kleine roedeverdeling. Middendeel achtergevel uitlopend in een topgevel. Dit middendeel heeft in de eerste en tweede bouwlaag twee rechthoekige vensters en in de topgevel een kleiner venster. Aan weerszijden van dit uitlopend middendeel vier rechthoekige vensters. Linkerdeel achtergevel vooruitspringend met in deze achtergevel een deur en een venster. Dit bouwdeel heeft een schilddak. In de rechterzijgevel een dubbele en twee vensters. De structuur van het interieur is deels in tact; de uitmonstering is gemoderniseerd.

Waardering

Het voormalig kantinegebouw van de Frederik Hendrik kazerne bezit als onderdeel van het kazernecomplex cultuurhistorische waarde vanwege het belang voor de militaire geschiedenis van Nederland. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang van het gebouw voor de typologische ontwikkeling binnen de architectuur van militair utilitaire gebouwen. Het gebouw bezit ensemblewaarden als onderdeel van het kazernecomplex en door de markante en beeldbepalende situering in dit deel van Venlo. Het gebouw is tenslotte van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische zeldzaamheid en de gaafheid van met name het exterieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524718. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Officiersmess Onderofficiersmess

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1913
1914
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Genie te Nijmegen ; Limburg
architect / bouwkundige / constructeur