Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524969
Complexnummer
522403 - Groenendaal
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82723/130
Kadastrale aanduiding
's-Hertogenbosch L 465
's-Hertogenbosch L 466
's-Hertogenbosch L 474
's-Hertogenbosch L 351
Herven 1, 5231 LA te 's-Hertogenbosch

Omschrijving

Inleiding.

GRAFMONUMENT, in 1893 in Neo-Gotische vormen opgericht voor de familie Van der Does de Willebois naar aanleiding van de voortijdige dood van Jonkheer J.L.J. van der Does de Willebois (1883-1893). Ook diens ouders, mw. M.H.E. van der Does de Willebois (1857-1910) en Jonkheer P.J.J.S.M. van der Does de Willebois (1843-1937) zijn in de onderliggende grafkelder bijgezet. Het monument is rijkelijk geornamenteerd; onder meer met een grote bronzen engel. Het bevindt zich op een prominente plaats aan de linkerzijde van de bisschopskapel in sectie 21-11-01-05. De maker en/of het atelier zijn niet bekend.

Omschrijving.

Het monument bestaat uit een op een lage, getrapte opbouw liggende grafplaat met inscripties met aan het hoofdeinde een forse, hoge en rechthoekige stèle. Het geheel wordt omgeven door een lage hardstenen afscheiding met zes octogonale paaltjes die onderling verbonden zijn door ijzeren trekstangen met neogotisch sierornament in de hoeken.

De schuin aflopende grafplaat heeft bewerkte bronzen hoekschroeven. De met hardstenen platen beklede stèle heeft een gerusticeerd basement. Hierboven bevindt zich een aan drie zijden geornamenteerde zone met kleine hoekzuiltjes. Aan de voorzijde zijn in reliëf twee wapenschilden, geflankeerd door leeuwen en met een kroon daarboven aangebracht. In de nissen aan de zijkanten zijn in reliëf lauwerkransen met palmtakken erdoorheen aangebracht. Het gedeelte hierboven is een kapelachtige opbouw met vier wimbergen en neogotische detaillering met onder meer maaswerk, hogels, kruisbloemen en halfzuilen met bladkapitelen op de hoeken. Aan de voorzijde van de kapelachtige opbouw van de stèle bevindt zich op een door een halfzuiltje gedragen sokkel een bronzen sculptuur van een voor een gotisch kruis staande, treurende engel. De engel heeft een lauwerkrans met bloem in de handen. De vleugels zijn omhoog gericht. Het kruis dat aan elk uiteinde een driepas heeft is rijk geornamenteerd met wijnranken en druiventrossen. Achter het kruis is een stralenkrans aangebracht.

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf met bijbehorende sculptuur heeft kunsthistorisch belang vanwege de hoge kwaliteit van de toegepaste neogotische vormgeving. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522403. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Graftombe

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1893
1893
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
stijlzuiver