Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525058
Complexnummer
518905 - De Utrecht Vakantiehuizen complex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82942/149
Kadastrale aanduiding
Hilvarenbeek F 1203
Bij Lage Mierdseweg 17, 5085 NC te Esbeek

Omschrijving

Inleiding.

Het terras van Rustoord wordt door een bakstenen KEERMUUR met TRAPPARTIJ en zes opgestelde SIERVAZEN gescheiden van het park. Deze constructie dateert uit omstreeks 1925, heeft in de aanleg elementen van de cottagestijl en is een schenking van het personeel.

Omschrijving.

Het object bestaat uit drie delen: de centrale trappartij met natuurstenen plaveisel en treden, wordt geflankeerd door op bakstenen muren gestelde kunststenen siervazen. Links en rechts van de trappartij zijn bakstenen muren met geïncorporeerde houten banken opgesteld. Op de bakstenen muren staan ook hier elk twee siervazen, identiek aan die bij de trappartij. Alle vazen dragen op de sokkel het opschrift "Personeel Mij. De Utrecht". Onder het paar centraal opgestelde vazen is in de muur een tweetal reliëfs ingemetseld, die betrekking hebben op het vignet van de Levensverzekeringsmaatschappij "De Utrecht"; links de afbeelding van een boomplantende jongeling en rechts een fruitoogstende grijsaard.

Respectievelijk met de tekst: "Voorzorg" en "Vruchten".

Waardering.

De siervazen zijn van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw en recreatie in Nederland, in het bijzonder de grootschalige ontginning van woeste gronden in de 20ste eeuw. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het te beschermen grootschalige landgoed 'De Utrecht'. Het is gaaf bewaard gebleven en vrij zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518905. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Terras met keermuur, trappartij en siervazen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1925
1925
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing