Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525126
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82931/182
Kadastrale aanduiding
Gorinchem C 3726
Hoogstraat 9, 4201 CA te Gorinchem
Eendvogelsteeg 6, 4201 JW te Gorinchem
Eendvogelsteeg 8, 4201 JW te Gorinchem

Omschrijving

Inleiding

PAND uit de 18de eeuw met WINKELPUI uit 1876. Het in een aan het Classicisme verwante stijl gebouwde pand ligt binnen het beschermde gezicht, aan een van de belangrijkste winkelstraten van Gorinchem en maakt onderdeel uit van de gesloten gevelwand. De pui is vormgegeven met elementen uit de Neo-Renaissance. Oorspronkelijk was de pui voorzien van twee deuren. In 1936 werd een ervan vervangen door een venster.

Omschrijving

Rechthoekig, drie bouwlagen tellend pand opgetrokken in rode baksteen met een gepleisterde voorgevel voorzien van schijnvoegen. Het dubbele zadeldak met zakgoot is gedekt met gesmoorde en enkele rode Hollandse pannen.

De voorgevel (zuid) heeft over de hele breedte een vijfdelige pui verdeeld door gekoppelde, geornamenteerde, gietijzeren kolommen. Deze hebben composietkapitelen en zijn geplaatst op gecanelleerde, hardstenen basementen die onderdeel uitmaken van de hardstenen plint met waterlijst. De vijf muuropeningen worden afgesloten door gekoppelde schouderbogen waarop de decoratief bewerkte, stalen puibalk rust. De pui wordt afgesloten door een houten kroonlijst met eierlijst. De dubbele deur met panelen heeft een getordeerde middenstijl en een eveneens getordeerd kalf. Achter de vier etalagevensters zijn etalagekasten geplaatst. Op de eerste verdieping met vijf T-vensters, tweede verdieping met kleinere draaivensters. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst. Boven deze gevel zijn twee dakkapellen met vierruits schuifvensters en vleugelstukken geplaatst.

De achtergevel (noord) is van ongepleisterde rode baksteen met een trasraam, afgesloten door een rollaag. Grote vernieuwde deur en deur met negenruits venster en bovenlicht. Op de eerste en tweede verdieping zijn negenruits vensters geplaatst.

Waardering

Het 18de-eeuwse pand met pui uit 1876 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een sober in classicistische trant vormgegeven pand met een rijk geornamenteerde 19de eeuwse pui. Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

- vanwege de stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de gesloten gevelwand en is beeldbepalend gesitueerd aan een van de hoofdstraten in het centrum van Gorinchem.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkelpui

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1876
1876
exact
toevoeging pui aan 18e eeuws pand

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden