Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525312
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82912/122
Kadastrale aanduiding
Delft E 1237
Oude Delft 22, 2611 CC te Delft

Omschrijving

Inleiding

In 1899 naar een ontwerp van de architect G. Versteeg gebouwd WOONHUIS van het type herenhuis. Het huis staat op de plaats waar voorheen het huis 'de Drije Hoefijzers' (dd. 1736) stond. Het huidige pand is gebouwd in een Eclectische overgangsstijl met invloeden van de in de bouwtijd in de mode gerakende Art Nouveau. Het huis maakt deel uit van een gesloten gevelwand in het beschermde stadsgezicht van Delft.

Omschrijving

Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken, drie traveeën brede huis heeft een verdieping die staat onder een met pannen gedekt schilddak. De voorgevel is opgetrokken in schone baksteen met accenten van geglazuurde baksteen. De gevelopeningen zijn rechtgesloten en staan onder segmentboogvormige ontlastingsbogen. De verdiepingsvensters zijn voorzien van onderdorpels van geglazuurde tegels. Het trasraam wordt eveneens afgedekt met geglazuurde tegels. De begane grond bevat een paneeldeur onder een aan de onderkant licht gewelfd kalf en een met glas-in-lood ingevuld bovenlicht. De bovenramen van de twee vensters rechts van de deur bevatten eveneens glas-in-lood. Het linker venster is bovendien voorzien van hardstenen blokken in de bovenhoeken.

De verdieping heeft een symmetrische indeling met in het midden een houten erker die steunt op vier houten consoles. De bewerkte hoekstijlen aan weerszijden van de ramen zijn gecanneleerd. Het brede middenraam is voorzien van een roedenverdeling die ook is gebruikt voor de vensters aan weerszijden. De erker wordt afgedekt door een lessenaardakje met asfaltshingles. Boven de erker staat een houten dakkapel die de gevellijst onderbreekt. Het bevat een rondboogvenster met roedenverdeling en staat onder een uitkragend zadeldak met geprofileerde kroonlijst op bewerkte klampen. De achtergevel is voorzien van onder rollagen staande vensters en openslaande deuren onder bovenlicht die uitkomen op het plat van een serre. De serre bevat een deur en een groot venster met afgeronde bovenhoeken, geprofileerde kalven en zijpilasters met spaarvelden en kapitelen. Het interieur is voor een deel in oorspronkelijke staat bewaard gebleven.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedenbouwkundige waarde.

Het huis heeft cultuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van woonhuisarchitectuur met een representatief karakter, gebouwd ten behoeve van de gegoede burgerij.

Het huis heeft architectuurhistorische waarde als een bijzonder voorbeeld van een laat negentiende-bouwstijl en vanwege de detaillering.

Het huis heeft ensemblewaarde en stedenbouwkundige waarde als een beeldbepalend onderdeel van een gesloten gevelwand in het beschermde stadsgezicht van Delft.

Het huis is tevens van belang vanwege de grote mate van geefheid van het exterieur en belangrijke delen van het interieur.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1899
1899
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden
Eclecticisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Versteeg, G. ; Drenthe
architect / bouwkundige / constructeur