Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525640
Complexnummer
516689 - Israëlitische begraafplaats
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82660/164
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Putte B 1448
Putseweg 36, 4645 RJ te Putte

Omschrijving

Inleiding

Op de Isralitische begraafplaats van de I.B.V.A.-Frechie-stichting bevindt zich, in het verlengde van de linden-allee, die het kerkhof van noord naar zuid doorsnijdt, het GRAFMONUMENT van de familie Horowitz. Het monument in Overgangsstijl, met Oosterse motieven werd omstreeks 1910 opgericht.

Omschrijving

Het in hardsteen uitgevoerde familiegraf heeft een globaal rechthoekige plattegrond met risalerend en hoger opgetrokken middendeel, waarin, aan de zuidelijke zijde, de toegang tot het interieur van het monument. Deze doorgang heeft, evenals de gekoppelde vensteropeningen in de westelijke en oostelijke zijgevels, een hoefijzerboog, en wordt geflankeerd door rechthoekige vensteropeningen. In de zijgevels van de aanbouwen worden de vensteropeningen gescheiden door gekapiteelde halfzuilen.

Het middendeel heeft, evenals de flankerende aanbouwen, een getrapt gekanteelde kroonlijst, maar heeft in tegenstelling tot de aanbouwen geen dak. Het platdak van de aanbouwen wordt rusten in het interieur op betonnen balken.

In de zuidelijke gevel zijn aan weerszijden van de deur in een laagrelif de resp. inscripties: "famille Horowitz-Landy" en "famille Horowitz-Berensohn" aangebracht. In de achterwand van het monument bevinden zich aan de zuidelijke zijde achtereenvolgens de inscripties: "Fanny Horowitz / ne Landy / 1860-1910", "Hier rust / Michel David Horowitz / overl. in den ouderdom van 65 jaar / te Brussel / 3 Dec. 1949 - 12 Kislew 5710", en "Elise Horowitz / Epouse / Michel David Horowitz ne Berensohn / 1884-1910".

Waardering

Het GRAFMONUMENT is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van de joodse grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft architectuurhistorisch belang door de verzorgde detaillering en de zeldzame stijlvormen. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een begraafplaats, die cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang is als manifestatie van de geschiedenis van de joodse grafcultuur over onze landsgrenzen. Het is gaaf bewaard gebleven en uiterst zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516689. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1924
1924
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Fierens, G. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur