Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525648
Complexnummer
516985 - H.Maria Boodschap
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82649/159
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Goirle E 5709
Goirle E 5949
Goirle E 5707
Bij Tilburgseweg 136, 5051 AK te Goirle

Omschrijving

Inleiding

Het erf van kerk en pastorie wordt aan de straatkant afgescheiden door een SCHANSMUUR.

Omschrijving

De schansmuur bestaat uit een laag muurtje met ezelsrug met hoekpilasters bij ingangen van kerk en pastorie. Het opgaande werk van de schansmuur komt overeen met dat van de kerk en pastorie. Het bestaat uit miskleurige rode handgevormde baksteen, gemetseld in wild verband. De baksteen, met een formaat van 5,3 x 9,7 x 23,5 cm, komt van de steenfabriek Udenhout.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de esthetische en liturgische ontwikkeling van het katholicisme in het Interbellum. De kerk is van belang vanwege de typologische ontwikkeling van de volkskerk. Het geheel heeft architectuurhistorisch belang binnen de ontwikkeling van de architectuuropvattingen van de Delftse School. Het complex neemt een vooraanstaande plaats in het oeuvre van de architect C.H. de Bever in. Het is van belang wegend de typologische zeldzaamheid en is gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516985. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Muur(D)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing