Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525660
Complexnummer
516635 - De Smalle Stroom
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82652/6
Kadastrale aanduiding
Boxtel M 1705
Drossaard 3, 5282 MK te Boxtel

Omschrijving

Inleiding.

Zuidelijk van, en parallel aan het fabrieksgebouw een restant van een tweede FABRIEKSGEBOUW, met aan de zuidoostelijke gevel het voormalige MACHINEHUIS. Het gebouw dateert uit omstreeks 1850 en is opgetrokken in een stijl die invloeden vertoont van de Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De gevels zijn gesausd. Bij een verbouwing in 1975 werd het pand gedeeltelijk gesloopt. Het nu nog vier traveen lange gebouw telde oorspronkelijk twintig traveen en sloot eveneens aan op het woonhuis. De noordoostelijke gevel is gedicht. Gevelopeningen zijn deels gewijzigd en/of vernieuwd.

Omschrijving.

Het restant heeft een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen met een zolderverdieping, onder een, met oud-Hollandse pannen gedekt mansardedak met wolfseind. De geschilderde bakstenen gevels worden verlevendigd door platte cordonlijsten die de verdiepingen markeren. De kopgevel wordt afgesloten met een plansiergoot en de langsgevels met bakgoten. De oorspronkelijke gevelopeningen zijn licht getoogd, met onder meer op de verdiepingen houten ventilatieluiken voor de droogzolders. Aan de zuidoostelijke gevel een eenlaags aanbouw, het voormalige machinehuis met ijzeren ramen met kleine roedenverdeling. In het interieur is nog een stoomketel aanwezig.

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de linnennijverheid en de opkomst van wasserijen. Bovendien is het object in technisch en typologisch opzicht van industrieel-archeologisch belang. Het object heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. Verder heeft het object bijzondere betekenis wegens de markante functionele situering aan het Smalwater en de historisch-ruimtelijke relatie hiermee. Tot slot is het object als restant van de wasserij- en linnennijverheid te Boxtel van belang vanwege de typologische zeldzaamheid voor Boxtel en daarbuiten.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516635. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabrieksgebouw met machinehuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1860
1860
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden