Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525738
Complexnummer
519908 - Complex Lambertusweg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82636/127
Kadastrale aanduiding
Sint Michielsgestel D 3796
Bij St.Lambertusweg 122, 5291 AD te Gemonde

Omschrijving

Inleiding

BIJSCHUUR, in 1913 naar ontwerp van de architect Wolter te Riele gebouwd in vormen van de Overgangsarchitectuur. De vrijstaande schuur bevindt zich aan vormen van de Overgangsarchitectuur. De vrijstaande schuur bevindt zich aan de zuidwestelijke kant van de pastorie (onderdeel II) en diende vermoedelijk voor opslag van onder meer tuinbenodigdheden. Het voegwerk van de schuur is enkele jaren geleden bijgewerkt.

Omschrijving

Sober geornamenteerde schuur van n bouwlaag op rechthoekige grondslag met tuitgevels in schoon metselwerk onder een met verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak. De nokas loopt noord-zuid. Op circa 1 meter hoogte is de schuur voorzien van een omlopende muizentandlijst. De tuitgevels zijn geornamenteerd met vlechtingen; de noordelijke gevel is voorzien van zes duivengaten. In de noordgevel is een recht gesloten dubbele opgeklampte houten poort geplaatst met een hanenkam aan de bovenzijde. De oostgevel heeft twee recht gesloten ingangen met houten klampdeuren.

Waardering

De bijschuur is van algemeen belang. De bijschuur heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de geestelijke en typologische ontwikkeling van de pastorie in het algemeen. De bijschuur heeft architectuurhistorische waarden vanwege de toegepaste stijlelementen en vanwege de plaats die het gebouw inneemt binnen het oeuvre van de architect Wolter te Riele. De bijschuur heeft ensemblewaarden vanwege de functionele en historisch ruimtelijke samenhang met de pastorie.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519908. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bijschuur

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1913
1913
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Riele, W., te ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur