Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525739
Complexnummer
519914 - Complex Hemelrijk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82636/141
Kadastrale aanduiding
Sint Michielsgestel L 445
Bij Hemelrijkstraat 8, 5271 TZ te Sint-Michielsgestel

Omschrijving

Inleiding

HEKWERK, gesitueerd aan de straatzijde van de villa. Het hek dateert waarschijnlijk uit de periode rond 1895. De inrijpoort is verplaatst.

Omschrijving

IJzeren hekwerk, geplaatst op een bakstenen ezelsrug. Het hek bestaat uit gietijzeren penanten met dennenappelbekroning waartussen steeds twee rijen stijlen met pijlpunten geplaatst zijn. De spijlen en penanten worden horizontaal verbonden door drie horizontale stangen.

Waardering

Het hekwerk is van algemeen belang. Het hekwerk heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling waarbij de gegoede burgerij en de bestuurlijke elite zich in de directe nabijheid van 's-Hertogenbosch aan de uitvalswegen van de kleinere, meer landelijke, plaatsen daaromheen vestigen en daar een landhuis laten bouwen.

Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen, de typologische en de kunsthistorische kwaliteit van de toegepaste eclectische en neoromaanse stijlelementen. Het heeft ensemblewaarde vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de wegen en groenvoorzieningen. Het is van belang vanwege de bouwtechnische en typologische zeldzaamheid die het als zodanig bezit.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519914. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1895
1895
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing