Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525784
Complexnummer
525760 - -
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82860/7
Kadastrale aanduiding
Wassenaar F 10017
Bij Paauwlaan 6, 2243 AA te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding.

Bij de buitenplaats behorende BRUG met TOEGANGSHEK (4) is in 1914-1916 gebouwd naar ontwerp van de architect L.J. Zaaijer in opdracht van D.T. Ruys, in een op het Hollands-Classicisme geïnspireerde Nieuw Historiserende stijl die aansluit bij de overige complexonderdelen. De brug met toegangshek staat langs de Paauwlaan op de zuidhoek van het terrein bij het begin van de oprijlaan.

Omschrijving.

De uit donkerrode baksteen opgetrokken welfbrug heeft een licht gebogen brugdek. Natuursteen is decoratief toegepast voor onder meer de dekplaten en de hoekstukken. Aan weerszijden van de brug bestaat de gemetselde borstwering uit een balustrade met ajourwerk waarop natuurstenen dekplaten liggen, die aan de zuidwestzijde doorlopen naar de landhoofden. Aan de noordoostzijde sluit de borstwering aan op de hekpijlers van het toegangshek. De door inzwenkende vleugelstukken geflankeerde hekpijlers hebben geprofileerde gemetselde hoeken en uitgemetselde kopse bakstenen. De hekpijlers worden afgedekt met zandstenen dekplaten, waarop als bekroning decoratieve uitgevoerde lantaarns staan. Tussen de hekpijlers bevinden zich rijk uitgevoerde giet/smeedijzeren hekwerken. Tegen de linker pijler zijn twee decoratief uitgevoerde ijzeren platen geplaatst ten behoeve van een trekbel. Tegen de rechter pijler bevindt zich onder meer een ijzeren huisnummerplaat.

Waardering.

De uit 1914-1916 daterende welfbrug met toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als ruimtelijk en historisch-functioneel onderdeel van de buitenplaats.

De brug met toegangshek is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een rijk uitgevoerde entreepartij van een buitenplaats uit het begin van de 20ste eeuw in Nieuw Historiserende stijl, geïnspireerd op het Hollands-Classicisme.

De brug met toegangshek is gaaf wat betreft hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

De brug met toegangshek heeft een hoge ensemblewaarde vanwege de stilistische en ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen en de beeldbepalende situering langs de Paauwlaan als entree tot de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 525760. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Brug met toegangshek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1914
1916
exact
Betreft brug met toegangshek

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Betreft brug met toegangshek

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Hollands Classicisme
invloeden
Betreft Nieuw Historiserende stijl

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Zaaijer, L.J. ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur
Betreft brug met toegangshek