Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526140
Complexnummer
521051 - Complex H. Dionijsius
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82680/17
Kadastrale aanduiding
Tilburg N 17967
Bij Goirkestraat 68, 5046 GL te Tilburg

Omschrijving

Inleiding.

De ERFAFSCHEIDING van het St. Dionysiuskerkhof bestaat uit twee gedeelten: aan de straat- of westkant een hekwerk tussen pilasters (onderdeel IIA) en aan de zuidkant en gedeeltelijk aan noord- en oostkant uit een schansmuur (onderdeel IIB).

Omschrijving.

De erfafscheiding aan de straat bestaat uit een smeedijzeren hekwerk met drie draaihekken tussen bakstenen hoekpilasters en gietijzeren Neo-Gotische pilasters met pinakelbekroning. Op de hoekpilasters staan vier gietijzeren beelden. Op de middelste twee pilasters staan, als begeleiding naar de rustplaats, apocalyptische engelen. Op de buitenste staan een beeld van Johannes de Doper en St. Jozef. Het giet- en smeedijzerwerk is vervaardigd door de Tilburgse IJzergieterij van Van der Schoot.

De pilasters en de onderliggende schansmuur van de erfafscheiding zijn van handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. De pilasters hebben een hardstenen basement. De schansmuur heeft een hardstenen ezelsrug. De schansmuur aan de drie achterliggende zijden van het kerkhof is van handgevormde baksteen, door pilasters gescheiden en voorzien van een ezelsrug. De muur heeft siermetselwerk onder de rug.

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in de negentiende eeuw, in het bijzonder de stichting van kerken ter plaatse van oudere schuurkerken; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van dergelijke kerkcomplexen. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de Neo-Gotische vormentaal. Het geheel heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, de lintbebouwde Goirkestraat, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is; tevens wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad en de bijzondere betekenis van het complex voor het aanzien van de stad. Het is van belang wegens de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521051. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Erfscheiding(D1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1903
1903
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Schoot, W. van der ; Noord-Brabant
opdrachtgever