Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526183
Complexnummer
525300 - Zeepfabriek Bousquet
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82961/7
Kadastrale aanduiding
Delft B 3452
Delft B 3464 A7
Delft B 3460
Delft B 3463
Delft B 3464 A2
Delft B 3464 A3
Delft B 3464 A4
Delft B 3464 A6
Delft B 3464 A5
Delft B 3464 A1
Delft B 3451
Delft B 3453
Molenstraat 11 G, 2611 JZ te Delft
Molenstraat 11 D, 2611 JZ te Delft
Hoefijzersteeg 8, 2611 NP te Delft
Molenstraat 11 E, 2611 JZ te Delft

Omschrijving

Inleiding

ZEEPFABRIEK met SCHOORSTEEN, onderdeel van het complex zeepfabriek "Bousquet". Het bedrijfsgebouw is in de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwd op het binnenterrein achter de panden Voorstraat 90 en 92. Daarin werd een stoommachine met hoog opgemetselde schoorsteen geïnstalleerd. Het bedrijfsgebouw is in de twintigste eeuw meerdere keren aangepast. De stoommachine is inmiddels vervangen door een dieselgenerator.

Omschrijving

Bedrijfspand van twee bouwlagen op een vrijwel rechthoekige plattegrond, gelegen in het verlengde van het pand Voorstraat 92. In dit bouwvolume, dat verschillende twintigste-eeuwse toevoegingen heeft, is tevens een schoorsteenpijp opgenomen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. De vorm en afmetingen van de vensteropeningen in de gevels variëren als gevolg van verbouwingen. De uit rode bakstenen opgemetselde schoorsteenpijp is aan de oostzijde in het gebouw geplaatst. Ten noorden van de schoorsteen is in een aparte ruimte een dieseloliestookplaats ingericht. De schoorsteen is nog in functie.

Waardering

Laat negentiende-eeuwse zeepfabriek met schoorsteen van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde.

Het complexonderdeel is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een industriële ontwikkeling, namelijk zeepfabriek binnen een stedelijke kern, waarbij de veranderingen die het productieproces de afgelopen twee eeuwen onderging afleesbaar zijn in het gebouw.

Het complexonderdeel is van architectuurhistorische waarde vanwege de karakteristieke hoofdvorm, het materiaalgebruik en de detaillering.

Het pand heeft als onderdeel van het complex Bousquet, zowel stedenbouwkundige als ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende ligging binnen de historische kern van de stad Delft en vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen.

Het pand is bovendien van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 525300. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Zeepfabriek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1800
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing