Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526288
Complexnummer
526283 - Schellerberg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82782/161
Kadastrale aanduiding
Zwolle K 2927
Bij Schellerbergweg 18, 8017 BN te Zwolle

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 5: (Bij Schellerbergweg 18 en 18A)

TUINSIERADEN De tuinsieraden van de historische buitenplaats Schellerberg bestaan uit (A) vijf TUINBEELDEN op SOKKELS , (B) SOKKEL en (C) twee TUINVAZEN. Ad A: de vijf 17de-eeuwse tuinbeelden staande op sokkels aan de achterzijde in de tuin staan zijn erfstukken van de familie Schoorer. De beelden, oorspronkelijk zes stuks, zijn afkomstig van Sint Jan Ten Heere, een landgoed te Middelburg. Half voor en onder de bomen die het gazon achter het huis afbakenen staan aan de westzijde van het gazon drie beelden, aan de oostzijde twee. Oorspronkelijk stonden er zes beelden. De marmeren beelden op hardstenen sokkels stellen een vrouw en man en een monnik voor. Ad B: 17de-eeuwse zandstenen sokkel, bestemd voor een zonnewijzer, thans staande op het gazon ten zuiden van het buitenhuis. Ad C: twee 18de-eeuwse zandstenen, tuinvazen, geornamenteerd met guirlandes en rozetten, thans geplaatst bij de veranda.

Waardering

De tuinsieraden behorende tot de historische buitenplaats Schellerberg is van algemeen belang vanwege: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege het karakteristieke materiaalgebruik en vormgeving; - vanwege de ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526283. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinbeeld

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing