Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526440
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82810/136
Kadastrale aanduiding
Oirschot F 7243
Boterwijksestraat 3, 5688 HX te Oirschot

Omschrijving

Inleiding

Kleine LANGGEVELBOERDERIJ onder rieten zadeldak met wolfseinden, in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, daterend uit XIXA. De boerderij is sterk begroeid. Door haar bescheiden afmetingen documenteert ze het wonen en werken van de minder vermogende boerenbevolking.

Omschrijving

De eenlaagse boerderij die met de nok evenwijdig aan de straat ligt, is opgetrokken uit handgevormde baksteen en machinale steen in kruisverband. Het rieten zadeldak is afgewolfd. Op de nok van het dak op de overgang tussen woon- en bedrijfsgedeelte een gemetselde schoorsteen. De voorgevel uit machinale baksteen in kruisverband heeft rechts onder een iets opgelicht dak een woongedeelte met voordeur van kraaldelen met stootbord en laag 2-ruits bovenlicht. Aan weerszijden een venster met 6-ruits schuifraam, dubbele luiken uit kraaldelen en lekdorpel. Het bedrijfsgedeelte links heeft een 5-delig lunetvormig stalraam van ijzer met rollaag en een staldeur. Staafankers. De overige gevel en de korte linkergevel is aan het oog onttrokken door sterke begroeiing. De rechter zijgevel, opgetrokken uit handgevormde baksteen in kruisverband, is op een hooiluik op zolderniveau na geheel blind.

De kozijnen zijn cremekleurig, de ramen wit en de deur heldergroen geschilderd.

\t

Inwendig is de oorspronkelijke indeling grotendeels bewaard gebleven.

Waardering

De kleine langgevelboerderij uit XIXA is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een streekeigen boerderijtype van bescheiden afmetingen. Daardoor documenteert het pand de woon- en werkomstandigheden van het minder vermogende deel van de boerenbevolking. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven hoofdstructuur en onderdelen van het interieur, de harmonische verhoudingen en ambachtelijk toegepaste traditionele bouwmaterialen. De boerderij is straatbeeldbepalend.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden