Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526644
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82742/29
Kadastrale aanduiding
Vught L 228
Heikantstraat 39, 5261 XM te Vught

Omschrijving

Inleiding

Voormalige BOERDERIJ, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant en daterend uit XVII. Het bijzondere pand is opgenomen in de dorpsbebouwing van Vught, zodat slechts een smalle tuin rond het huis ligt. Aan één zijde grenst het huis direct aan de straat met forse platanen. In gebruik als woonhuis.

Omschrijving

Markante, boven een zwarte spatrand witgepleisterde boerderij op opvallende, bijna vierkante plattegrond met rieten schilddak met één lager aanzettend dakvlak. Aan drie zijden deels gedekt met zwart verglaasde dakpannen. Een gemetselde schoorsteen staat recht boven de oorspronkelijke stookplaats, op het aan de straat gelegen uiteinde van de met rietvorsten gedekte nok. De gevel met de ingang ligt haaks op de straat. De vernieuwde voordeur heeft een bovenlicht. Uiterst links daarnaast bevindt zich een keldervenster; rechts twee grote nieuwe vensters (circa 1965), waarvan het linker in oud een kozijn. Daarnaast twee vrijwel vierkante klapramen en een klein venster onder golvende lage dakrand. De linker zijgevel, die aan de straat ligt, heeft uiterst rechts een opkamervenster in een oud kozijn met middenstijl, gecanneleerde zijstijlen, sponningen en oude duimen, wellicht XVII. Daarin tweedelige draairamen. Ongeveer in het midden van de gevel twee kleine, nagenoeg vierkante draairamen. Uiterst links een dubbele deeldeur uit brede delen onder lager aanzettend dakvlak. De deur heeft drie oude gehengen waaronder een met een uitgesmeed lelie-uiteinde. De achtergevel heeft drie oude vensters van verschillende grootte en indeling, resp. 6-ruits, 4-ruits en 2-ruits. Vervolgens springt de gevel, nu ongepleisterd, in en krijgt het dak, met brede pannenstrook, een steilere helling. De overigens blinde rechter zijgevel heeft een dichte deur en een onder golfplaat aangebouwd hondenhok.

In de woonkeuken staat, recht tegenover de ingang een zeer bijzondere schouw met rijk geprofileerde schouwbalk en een met koppen en hermen gebeeldhouwde schouwwang (XVII). Voorts een met verticale plooien versierde deur naar de opkamer met oud hang- en sluitwerk.

Waardering

De boerderij uit XVII is van algemeen belang. Het huis heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een boerderij met rijk interieur in de Meijerij. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur, in het bijzonder de gebeeldhouwde schouw. Het pand heeft zeldzaamheidswaarde vanwege de ongewone verschijningsvorm, de hoge ouderdom en de rijke interieuronderdelen. Het pand is straatbeeldbepalend.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1700
1700
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver