Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526958
Complexnummer
526957 - De Nieuwe Ooster
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82881/102
Kadastrale aanduiding
Watergraafsmeer A 4569
Bij Kruislaan 126, 1097 GA te Amsterdam

Omschrijving

Omschrijving

Naar ontwerp van L.A. Springer tot stand gekomen PARKAANLEG met PADENSTELSEL behorende bij het complex Nieuwe Oosterbegraafplaats. De aanleg van de begraafplaats wordt met name bepaald door de eerste aanleg uit 1889 en door de eveneens door Springer ontworpen uitbreiding van 1917. Het oudste onderdeel is aangelegd op een 16 ha groot weiland, met kaden omgeven dat 2 1/2 meter werd opgehoogd. De omgrachting van het terrein is aan de zijde van de Middenweg deels teniet gedaan door de bouw van een ijzeren hekwerk op een hoge betonnen voetmuur en met hekpijlers. De begraafplaats werd daarna meerdere malen uitgebreid, o.a. in 1930, in 1942 en voor het laatst in 1959 tot een totale oppervlakte van 33 ha. Het oudste deel van de begraafplaats is ontworpen als een landschappelijk park in een Gemengde Stijl met een hiërarchisch stelsel van slingerende paden, waarbinnen meer formele onderdelen en een centrale as vanaf de westelijke ingang. De begraafplaats kent een beplanting met boom- en heestergroepen en laanbeplanting langs de geometrische delen. Deze beplanting speelt in het ontwerp van de aanleg een belangrijke rol. In het ontwerp is een stelsel van zichtrelaties herkenbaar, waarin de gebouwen van de begraafplaats een prominente rol vervullen. De grafuitgifte in het oudste gedeelte is ondergeschikt aan de landschappelijke aanleg. De belangrijke graven bevinden zich langs het hoofdpadenstelsel. De overige op de grafvelden. De drie belangrijkste uitbreidingen kenmerken zich door een parkaanleg in een combinatie van lussen en assen. De landschappelijke aanleg van de uitbreidingen heeft een formeler patroon dan de eerste uitleg. De aanleg van de begraafplaats wordt in de latere uitbreidingen steeds meer bepaald door de structuur van de grafuitgifte.

Waardering

Gefaseerd tot stand gekomen parkaanleg en padenstelsel van de Nieuwe Oosterbegraafplaats van algemeen belang wegens de cultuur- , funerair-historische en tuinarchitectuurhistorische waarde en van belang als historisch-functioneel en structurerend onderdeel van het complex Nieuwe Oosterbegraafplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526957. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats Algemene begraafplaats Parkaanleg en padenstelsel begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1889
1894
exact
Periode tussen ontwerp en opening begraafplaats.
verbouwing
1917
1917
exact
verbouwing
1930
1930
exact
Larere uitbreidingen in 1942 en 1959.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Landschapsstijl
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Springer, L.A. ; Stad Amsterdam
tuinarchitect / landschapsarchitect