Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
527220
Complexnummer
527221 - Herberg van Friesland
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82721/39
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Cothen B 2189
De Brink 6 A, 3945 BE te Cothen
De Brink 6 B, 3945 BE te Cothen

Omschrijving

Onderdeel 2: stenen stal

Omschrijving

STENEN STAL, onderdeel van het boerderijcomplex 'Herberg van Friesland'. Blijkens het jaartal in de sluitsteen is de stal gebouwd in 1900. De stal ligt vrijstaand ten westen van de boerderij, met de nok van het dak evenwijdig aan de straat. Het gebouw bestaat uit één bouwlaag met een zadeldak tussen topgevels. Het dak is gedekt met elkaar afwisselende banen van rode en grijze pannen. Het geheel is opgetrokken in rode baksteen. De beide eindgevels kennen een zelfde symmetrische opzet met een getoogde dubbele staldeur waarboven de hardstenen sluitsteen met jaartal, aan weerszijden een getoogd venster en boven de staldeur een hooiluik en een rond raam in de top. De geveltoppen zijn in vakwerk uitgevoerd met een decoratieve vulling van rode en gele baksteen. Het dakoverstek is uitgevoerd met een profiel. De zijgevels hebben ieder een drietal vrij hooggeplaatste stalramen. Rondom zijn smeedijzeren sierankers met een drakenkopje aangebracht. Inwendig heeft de stal een constructie van muurstijlen op poeren. Hierop rusten de balken voor de zolder en de grenen kapspanten. De stal is in gebruik geweest als potstal.

Waardering

De stal is van algemeen belang vanwege - architectuurhistorische waarde als enerzijds een uiting van destijds gangbare schilderachtige vormgeving, maar anderzijds zeldzaam in de wijze van toepassing in dit gebouwtype; - de ruimtelijk-functionele samenhang met de overige complexonderdelen; - de stedenbouwkundige en landschappelijke waarden; - vanwege de grote mate van gaafheid, waarin o.a. het duidelijk herkenbare gebruik als potstal.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 527221. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1600
1699
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) T-huisboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing