Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
527314
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82683/81
Kadastrale aanduiding
Weert O 1791
Maasstraat 10, 6001 EC te Weert

Omschrijving

Inleiding

Herenhuis, in het centrum van Weert, gelegen op de rooilijn, uit 1913. De architect is Rouleau uit Maastricht. Het herenhuis is gebouwd in de stijl van het Traditionalisme met elementen van de Neo-renaissance. Links aan de voorgevel was oorspronkelijk een koetspoort naar een op het achtererf gelegen remise met paardenstal. Remise en paardenstal zijn verdwenen. Er zijn verschillende wijzigingen doorgevoerd. In het begin van de 20ste eeuw zijn er op de verdieping enkele kamers gemaakt en is de loggia dichtgezet. In de jaren '60 van de twintigste eeuw zijn in de achtergevel de vensterkozijnen op de verdieping vervangen. De balustrade op het plat aan de achtergevel is vernieuwd. De voormalige doorrit, waarin een tongewelf is aangebracht, is aan de achtergevel met een gemetselde muur dichtgezet. In het interieur is de benedenverdieping gesplitst in een winkel in de doorrit en de kamers-en-suite en een kantoor links. De middenkamer heeft twee doorgangen naar de doorrit ten behoeve van de winkel. De oorspronkelijke buitentoiletten zijn verwijderd. In de achterkamer zijn een badkamer en toilet gebouwd. In de oorspronkelijke liftschacht is een douchecel gebouwd.

Omschrijving

Tweelaags pand met rechthoekig grondplan in lengterichting, onderkelderd en met kapverdieping onder mansardedak met goot op houten klossen, gedekt met leien in schubdekking. Het pand heeft een opstand van baksteen met metselwerk in kruisverband en een hardstenen plint. De gevelopeningen hebben hardstenen lateien, dorpels en deels tussenstijlen. De houten kruisvensters zijn rechthoekig en hebben gedeeltelijk roedenverdeling. De voorgevel kan ingedeeld worden in vier traveeën en heeft van links naar rechts de volgende gevelindeling. Links in de eerste travee bevindt zich een rondboogvormige dubbele houten poort met hierboven een dichtgezette klokvormige loggia met hardstenen schouderstukken die worden ondersteund door hardstenen zuilen, die steunen op een hardstenen balkonhek. In de tweede travee bevindt zich in de plint een keldervenster. Op de begane grond en de eerste verdieping bevinden zich drie vensters met bovenlicht met roedenverdeling met hardstenen tussenstijlen. In het dakschild bevindt zich een dakkapel met klokgevel. In de derde travee bevindt zich op de begane grond een eikenhouten deur, met rondboogvormig bovenlicht met roedenverdeling. De deur heeft een groot naar binnen draaiend ovaal glaspaneel met smeedijzeren deurrooster en gesneden bloemmotieven. De deur bevindt zich in een teruggelegen gevelvlak met hardstenen geprofileerde lijst en ontlastingsboog. Op de eerste verdieping bevindt zich een houten kruisvenster met roedenverdeling in het bovenlicht. De vierde travee is risalerend en wordt bekroond met een klokvormige topgevel met hardstenen deklijst omkleed met zink. Op de begane grond en verdieping een driezijdig bevindt zich een erkerraam met roedenverdeling, welke terugliggen in een nisachtig vlak, dat aan de bovenzijde wordt afgesloten door een rondboog met siermetselwerk in het vulstuk. In de topgevel is een vierkant venster geplaatst onder rondboogvormige strek. Rechterzijgevel en linkerzijgevel zijn blind. De achtergevel heeft rechts een recht volume dat doorloop tot de nok van het dak. De gevelopeningen zijn segmentboogvormig. In de eerste bouwlaag bevinden zich van links naar rechts een venster met roedenverdeling, een houten deur met roedenverdeling en bovenlicht en een erker met schuiframen en deuren met roedenverdeling. In de tweede bouwlaag bevinden zich van links naar rechts twee T-vensters, dubbele balkondeuren met glas en bovenlicht, en twee T-vensters. In het dakschild bevinden zich een dakkapel en een dakvenster en in het rechter volume een T-venster.

In INTERIEUR heeft het pand de volgende indeling. Op de begane grond bevinden zich centraal een tochtportaal en een hal, met rechts een voorkamer en een keuken met dienstgang en links een kamer-en-suite, een achterkamer en de doorrit. In de hal zijn nog aanwezig de originele bordestrap en een vloer van marmeren tegels. In de rechter voorkamer zijn nog aanwezig de lambrisering en een hoekschoorsteenmantel met schoon metselwerk en hout met hierin een gebakken en geglazuurd reliëf. In de kamers links op de begane grond bevinden zich de originele plafonds en schoorsteenmantels. Op de begane grond zijn nog paneeldeuren aanwezig. De verdieping heeft een dwarsgang met drie voorkamers, twee achterkamers en een badkamer. De kamers hebben eenvoudig gestucte plafonds met cirkelmotieven. Ook zijn er nog paneeldeuren, tevens met cirkelmotieven. De voorkamer rechts heeft een hoekschoorsteenmantel met eenvoudige marmeren platen. De voorkamer links heeft een zelfde schoorsteen als beschreven in de rechtervoorkamer van de hal, maar nu met een voorstelling van putti die touwtrekken met een bloemenslinger. De zolder heeft een daklicht met roedenverdeling en heeft rechts een kamer aan voor- en achterzijde. Het linkergedeelte van de verdieping is een grote ruimte met een ingebouwde kamer van latere datum. Links op de zolder bevindt zich een katrol bevestigd aan een van de spanten, met een touw dat leidt naar een luik. Dit luik bevindt zich boven de schacht waar nu een douchecel is gebouwd.

Waardering

Het herenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling in Weert, namelijk de stichting van woonhuizen in combinatie met bedrijven in het bestaande stedelijke weefsel; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang vanwege de stijl en de detaillering en als voorbeeld van het oeuvre van de architect Rouleau. Het object is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieuren onderdelen van het interieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Woonhuis met bedrijfruimte

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1913
1913
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden
met elementen van rationalisme

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Rouleau ; Limburg
architect / bouwkundige / constructeur