Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
527738
Complexnummer
527737 - -
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82956/20
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Zaltbommel A 4373
Zaltbommel A 4374
Bij Boschstraat 94, 5301 AG te Zaltbommel

Omschrijving

Omschrijving hekwerken

Inleiding

Smeedijzeren HEKWERK om de oude algemene begraafplaats aan de westzijde van de Boschstraat op het bastion "Het Ravelijn", waar in vroeger tijden het galgenveld was. Het hekwerk bestaat uit verschillende onderdelen waarvan de oudste vermoedelijk uit 1810 dateren. De bescherming betreft het toegangshek aan de Boschstraat (oostzijde), het aan de zuidzijde hiervan gelegen oostelijke hekwerk, en de hekwerken aan de zuid- en de westzijde van de begraafplaats. De toegang aan de westzijde stamt uit de tijd dat de begraafplaats ook door katholieken werd gebruikt. Zij maakten geen gebruik van de niet gewijde toegang aan de oostzijde.

Omschrijving

De toegang aan de Boschstraat bestaat uit betrekkelijk eenvoudige smeedijzeren draaihekken, geflankeerd door twee smeedijzeren pijlers. De voorzijden van deze pijlers bevatten symbolische voorstellingen van twee omgekeerde, gekruiste brandende fakkels en een slang die in zijn eigen staart bijt. De bovenzijde is gesierd met palmetten. Op de linker pijler de tekst "RUST", op de rechter "PLAATS". Aan de zuid- en westzijde een zwaar smeedijzeren hekwerk, bestaande uit om en om korte en lange spijlen met ronde pijlpunt, en drie regels. Op de verzwaarde stijlen een glad afgewerkte pijnappel. Aan de westzijde twee toegangshekken, bestaande uit brede smeedijzeren pijlers met daartussen dubbele draaihekken. De pijlers hebben diagonale spijlen met op de kruising een ronde schijf met bloemmotief, en worden beëindigd door een geprofileerd horizontale regel. De draaihekken zelf bestaan uit een samenstel van hele en halve cirkels, doorkruist door twee diagonale spijlen met op de kruising eveneens een bloemmotief, en aan de onderzijde korte spijlen.

Waardering

Smeedijzeren HEKWERKEN met twee smeedijzeren PIJLERS om begraafplaats zijn van algemeen cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde:

- als representant van de funeraire geschiedenis van Zaltbommel;

- vanwege de kenmerkende functie als omheining van de begraafplaats;

- vanwege de oorspronkelijke functie van het toegangshek aan de westzijde, dat gebruikt werd door katholieken;

- vanwege de vormgeving, uitvoering en decoratie van het hekwerk;

- vanwege vormgeving, uitvoering en decoratie van de smeedijzeren pijlers, die bovendien zeldzaamheidswaarde hebben vanwege het materiaalgebruik.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 527737. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1810
1810
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing