Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
527786
Complexnummer
527783 - De Kinderbrug
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82939/153
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Amsterdam AB 3068
Bij Muzenplein 2, 1077 WC te Amsterdam

Omschrijving

Omschrijving

Aan de noordzijde van het complex 'Kinderbrug' gelegen plantsoenaanleg in nieuw-architectonische tuinstijl. Het plantsoen vormt een lagere overgang tussen het brugcomplex en het open water bij de samenvloeiing van Zuider Amstelkanaal en Boerenwetering. Gelegen tussen het gebouwtje van de voormalige 'afdeling plantsoenen' bij brug nr.419 en de hoge pijlerbekroning met het beeldhouwwerk van Hildo Krop bij brug nr.420. Vanaf het straatniveau leidt een gemetselde muur naar een lager perk. Tegen de achtermuur staan banken waartussen beplanting. Aan de waterzijde een gemetselde kademuur met natuurstenen accenten. Getrapte borstwering op schuingeplaatst muurwerk ter aansluiting op het hoger gelegen deel. Twee kleine trappen leiden van het straatniveau naar het plantsoen. Aan de kademuur bevinden zich negen sokkels met beeldhouwwerk uit 1931: M. Vreugde/Kind met golvend haar; H. van Lith/Meisje met bal; L.E. Beyerman/Meisje met kat op schouder; F.J. van Hall/Meisje met beer en vogel; W.B. IJzerdraat/ Meisje met poppen; F. Werner/Meisje met lam; Th. Vos/Meisje met slakkenhuis; J. Kaas/ Meisje met hondje; J. Trapman/Kind met bizonkop.

Waardering

Plantsoenaanleg met beeldhouwwerk van algemeen belang wegens cultuur-, kunst- en tuinarchitectuurhistorische waarde alsook wegens ensemblewaarde als onderdeel van het complex 'Kinderbrug'.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 527783. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Plantsoen Met beeldhouwwerken van verschillende beeldhouwers

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1926
1931
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kramer, P.L. ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur
Met beeldhouwwerken van verschillende beeldhouwers