Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
528224
Complexnummer
528223 - Boschwijk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82990/17
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Zwolle M 631
Heinoseweg 11, 8026 PA te Zwolle

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 1).

Het HOOFDGEBOUW van de historische buitenplaats Boschwijk is in drie bouwfasen tot stand gekomen. Waarschijnlijk werd het huis als een één bouwlaag hoge 'spieker met hof' kort voor 1780 door Egbert Spaar gebouwd. Het huis bestaat uit een vierkant blokvormig corps de logis met verdieping, overkapt door een met blauwe hollandse pannen gedekt afgeknot schilddak, waarop sinds 1892 centraal aan de voorzijde een klokkentorentje staat.

Het uit circa 1770 daterende corps de logis heeft vermoedelijk oorspronkelijk geen verdieping gekend; de verdieping werd omstreeks het tweede kwart van de 19de eeuw gebouwd. Aan beide zijden wordt het corps geflankeerd door iets vooruitspringende zijvleugels. Beide een bouwlaag hoge zijvleugels worden overkapt door een afgesneden schilddak waarop een luidklokje staat. De zijvleugels zijn van jongere datum dan het corps de logis en vermoedelijk gebouwd nadat in 1783 Rhijnvis Feith eigenaar van de buitenplaats werd.

In de voorgevel bevindt zich de entree, bestaande uit een dubbele paneeldeur met bovenlicht aan de bovenzijde voorzien van een sierbekroning. De zijvleugels zijn aan de voorzijde voorzien van een vooruitspingende, driezijdige erker met plat dak. De regelmatig ingedeelde gevels van het hoofdgebouw zijn voorzien van H-vensters uit het begin van de 20ste eeuw, enkele T-vensters en twee deuren. Vermoedelijk werden in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw de stookplaatsen gebouwd, waardoor het huis ook buiten de zomerperiode in gebruik kon worden genomen.

In 1949 werd het huis aangekocht door de gemeente Zwollerkerspel en werd het gebruikt als burgemeesterswoning en raadszaal. Tot 1967 heeft het huis deze functie gehad. In 1950 werd de verdiepingsloze aanbouw aan de linkerzijvleugel verbouwd tot raadszaal. Geheel rechts was tot circa 1950 een oranjerie aanwezig, er bevinden zich hier een terras en een, wegens te geringe monumentale waarden, niet beschermenswaarige garage.

INTERIEUR. Het interieur is ondermeer door de drie bouwfasen die het huis kent een aantal keren gemoderniseerd, maar heeft grotendeels de indeling van circa 1920 behouden.

Waardering

Het HOOFDGEBOUW (Boschwijk) is van algemeen belang vanwege:

- de bewoningsgeschiedenis; met als beroemde bewoner in de periode 1783-1824, burgemeester van Zwolle en dichter Rhijnvis Feith;

- de architectonische vormgeving;

- de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg;

- de functioneel ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de historische buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 528223. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1780
1780
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing