Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
528754
Complexnummer
528736 - Biljoen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82881/14
Kadastrale aanduiding
Velp Gelderland A 126
Alteveerselaan 24, 6881 AW te Velp

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 18: UITSPANNING.

De voormalige UITSPANNING, waarschijnlijk gebouwd in het eerste kwart van de 19de eeuw, is in een rode baksteen gebouwd pand op een rechthoekige plattegrond. Het één bouwlaag hoge en deels onderkelderde pand wordt overkapt door een overstekend zadeldak met wolfseinden dat door gesmoorde en enkele rode oud-Hollandse pannen wordt bedekt. Op het rechter dakschild (oost) een dakkapel en een groot dakraam. Op de kap staat een in baksteen opgetrokken schoorsteen.

Omstreeks 1940 is het pand geheel als woonhuis in gebruik genomen.

De voorgevel (zuid) wordt gekenmerkt door een houten serre aan de linkerzijde en rechts een dubbel raam (2x10 ruits), voorzien van luiken. In de topgevel centraal een venster met halfronde afsluiting en voorzien van een wenkbrauw. Het venster bestaat uit een dubbel raam (2x2 ruits) en een van spaakroeden voorzien bovenlicht.

In de linkergevel (west) twee dubbele ramen (2x10 ruits), voorzien van luiken, een brede paneeldeur, de omlijsting is aan weerszijden voorzien van houten witgeschilderde blokpilasters. Rechts een samengesteld roedenraam dat voorzien is van luiken. In de rechtergevel een groot vierruits raam met luik en een kleiner vierruits raam met luik en een entree. De achtergevel (noord) is voorzien van vlechtwerk, de entree heeft een bovenlicht, Rechts een dubbel raam (2x6 ruits) met luiken. De topgevel is voorzien van een vierruits ventster voorzien van een luik en een wenkbrauw erboven. Alle vensters hebben rode kozijnen en witte ramen. De luiken zijn groen geschilderd.

Het interieur heeft nog grotendeels haar oorspronkelijke indeling behouden. In het interieur bevinden zich ondermeer enkele schouwen, een kelder en opkamer, een steile trap naar de verdieping en diverse originele deuren.

Waardering

De UITSPANNING behorende tot de buitenplaats Biljoen is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de gaaf bewaarde hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik;

- vanwege het vrij gaaf bewaarde interieur;

- als bijzonder onderdeel van de buitenplaats;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 528736. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) uitspanning

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing