Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
529855
Complexnummer
529853 - Bouvigne
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82738/149
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Ginneken H 2878
Ginneken H 2877
Ginneken H 2876
Ginneken H 1770
Ginneken H 2442
Ginneken H 2262
Ginneken H 2110
Ginneken H 2111
Ginneken H 2384
Bij Bouvignelaan 5, 4836 AA te Breda

Omschrijving

Omschrijving

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De gaaf bewaarde 17de-eeuwse structuur van de buitenplaats wordt bepaald door de omgrachting en het lanenstelsel, die op de kaart van Lips uit 1621 al duidelijk staan aangeven. Het huis ligt in een ruime rechthoekige vijver met ten zuiden daarvan een omgracht voorterrein, waarvan de westgracht in de 19de eeuw is gedempt, en ten oosten een omgracht vierkant terrein met bastionvormige uitstulpingen op de hoeken. Aan drie zijden van het omgrachte kasteelterrein ligt op enige afstand de buitengracht met boomsingels (laanbeplanting); de tussenliggende weilanden zijn thans ingevuld met een 'watertuin' en kassen (noord), een tuinaanleg 'Duitse tuin' (oost) en een gebouwencomplex (zuid). Aan de zuidzijde ligt een dubbele singel alwaar de moestuin/boomgaard was gesitueerd (thans weiland). Voor het huis langs loopt een noord-zuid gerichte laan (Bouvignelaan) en loodrecht op het huis staat een zichtlaan (Bouvignedreef, aanleg 1611-1614), die in het Mastbosch uitmondt. In het verlengde van deze laatste laan ligt voor het poortgebouw een korte oprijlaan met kastanjebomen. In ca. 1913 is tegenover het neerhuis op het voorterrein de zogenoemde Franse tuin aangelegd door de toenmalige eigenaar mr. L. de Bruyn, die zich volgens overlevering liet inspireren door de Franse tuinarchitect André le Notre. De aanleg, die geldt als voorbeeld van een vroeg 20ste-eeuwse historiserende aanleg, kent een symmetrische opzet met buxus rond bloemperken en vormsnoei van coniferen en ronde taxus. De tuin is in drie compartimenten of tuinkamers opgedeeld: twee aan weerszijden van het laantje met ronde taxus en een verdiept liggend compartiment met een rechthoekige vijverpartij. De compartimenten zijn van elkaar gescheiden middels pergola's (deels met leilinden) en hagen. Binnen de aanleg is een grote collectie tuinsieraden opgesteld (beeldentuin). Een foto uit het begin van de 20ste eeuw toont dat er achter de Franse tuin een grote rechthoekige moestuin lag met kassen. Deze moestuin werd in ca.1920 vervangen door een sieraanleg, de zogenoemde Engelse tuin bestaande uit een gazon met gebogen borders.

Waardering

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot het historische buitenplaatscomplex Bouvigne van algemeen cultuurhistorisch en tuinhistorisch belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de gaaf bewaarde 17de-eeuwse structuur van gracht- en lanenstelsel;

- vanwege de symmetrisch opgezette aanleg (Franse tuin) als voorbeeld van een 20ste-eeuwse historiserende aanleg;

- als voorbeeld van een beeldentuin;

- vanwege de ensemblewaarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 529853. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Formele tuin

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Gemengde tuinstijl
invloeden