Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
529857
Complexnummer
529853 - Bouvigne
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82738/164
Kadastrale aanduiding
Ginneken H 1770
Bouvignelaan 5, 4836 AA te Breda

Omschrijving

Omschrijving

NEERHUIS MET BOUWFRAGMENTEN ANNEX POORTGEBOUW

De westzijde van het voorterrein wordt afgesloten door de voormalige tuinmanswoning met koetshuis, stallen en een poortgebouw, gebouwd aan het begin van de 19de eeuw door bouwheer Ruysch, ter plaatse van een oudere voorganger zoals een tekening van C. Pronk uit 1729 toont. In 1907 is het gebouw in renaissance-stijl vernieuwd (zie gevelsteen); hierbij zijn de trapgevels, op de uiteinden en aan de westzijde, geplaatst. De trapgevels worden bekroond door een dennenappel. Restauratie en verbouwing in 1975-1976. Aan de noordzijde staat het poortgebouw met een getoogde doorgang tussen twee pilasters van natuurstenen blokken en onder een schilddakje met trapgevel. Op de pilasters is een smeedijzeren lamparm bevestigd. Links van het poortgebouw is een muurtje met nis en een gemetselde pijler bekroond door een schilddragende leeuw van zandsteen gemaakt eind 19de/begin 20ste eeuw. Rechts van het poortgebouw staat de blokvormige tuinmanswoning van twee bouwlagen onder een met pannen gedekt zadeldak tussen trapgevels. De oost- en westgevel hebben twee traveeën met Vlaamse gevels en een invulling van kruisvensters voorzien van halve luiken. De toegangsdeur bevindt zich in de oostgevel. Aansluitend de voormalige stallen met koetshuis (thans kantine) van één bouwlaag met Vlaamse gevels aan oostzijde. In de gevel is een dubbele, mogelijk vroeg 17de-eeuwse poort (bouwfragment) van Bentheimer zandsteen ingemetseld. De poort bestaat uit halfzuilen, twee rondbogen en een afdeklijst met in de zwikken een versiering van in reliëf gehakte guirlandes. In de spaarvelden zijn twee rondboog gedenkstenen van hardsteen aangebracht met daarin gehakt de namen van de bewoners van Bouvigne en de wapens in reliëf. Tegen dezelfde gevelwand staat een uit bouwfragmenten samengestelde witmarmeren muurtafel; een mogelijk 17de-eeuwse gevelsteen van Bentheimer zandsteen (geschilderd) waarop een zwaan in reliëf staat afgebeeld.

Waardering

NEERHUIS MET BOUWFRAGMENTEN ANNEX POORTGEBOUW behorende tot het historische buitenplaatscomplex Bouvigne van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege de ouderdom (in combinatie met de gaafheid);

- vanwege de historiserende vormgeving;

- vanwege het gebruik van bouwfragmenten;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 529853. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
verbouwing
1907
1907
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing