Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
529881
Complexnummer
529880 - Maastunnel
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82976/141
Kadastrale aanduiding
Delfshaven G 637
Parkkade 30, 3016 GN te Rotterdam

Omschrijving

Complexonderdeel 1

Inleiding

Noordelijk TOEGANGSGEBOUW tot de fietsers- en voetgangerstunnel, deel uitmakend van het Complex Maastunnel. Het zuidelijke toegangsgebouw aan de overzijde van de rivier is als pendant behandeld en heeft dezelfde kenmerken.

N.B. In het interieur is de oorspronkelijke verlichting vervangen door lichtbakken met TL-licht. De glazen vitrines in de wanden van de roltrappenschacht zijn verdwenen.

Omschrijving

Het één bouwlaag en een kelder tellende TOEGANGSGEBOUW is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in een constructie van gewapend beton, gefundeerd op speciale houten palen van Oregon-pine. Het gebouw heeft een laag schilddak, waarvan de uiteinden op een pagode-achtige manier omhoog krullen. Tussen de daklijst en de muur bevindt zich een strook met koperen luchtroosters. Het dak, een constructie van houten spanten, is bedekt met groen geoxideerde koperen platen. De muren zijn aan de buitenzijde bekleed met oranjebruine grestegels boven een plint van donkerbruine grestegels. De deuren en de vensters zijn gevat in stalen profielen en hebben een kleine roedeverdeling. Aan de oostzijde bevindt zich een lagere aanbouw met afgeronde hoeken en een plat, iets omhooglopend en ver overkragend dak met koperen bekleding. Aan de oost- en noordzijde bevindt zich het toegangsportaal, bestaande uit vier hoge stalen dubbele deuren met rechthoekige vensters met tussenliggende kolommen, eveneens bekleed met grestegels. In de luifel boven de ingangen bevinden zich boven de deuren lampen. Aan de zuidzijde loopt de aanbouw door in een halfcirkelvormig volume voor de dienstruimte, die met een trap in verbinding staat met de machinekelder. De dienstruimte heeft smalle rechthoekige vensters. Aan de zuidzijde bieden vier hoge rechthoekige vensters uitzicht op de rivier. Aan de westzijde een uitbouw, met het gewelf boven de roltrap. De hal, bekleed met eenvoudige rechthoekige crèmekleurige tegels, geeft toegang tot de ondergrondse roltrappenschacht. Deze bestaat uit een koker van gewapend beton waarin vier roltrappen (twee voor stijgend en twee voor dalend verkeer). De roltrappen, aangedreven door een systeem van wormwiel- en tandwieloverbrenging door elektromotoren, zijn geleverd door de Berlijnse firma Carl Flohr A.G., in samenwerking met Stork en Hysch N.V. uit Haarlem. De ruim een meter brede treden van de roltrappen voor fietsers en voetgangers zijn van hout evenals de borstweringen van de leuningen. In het gewelf van de roltrapschacht is een mozaïektableau aangebracht van de Rotterdamse beeldend kunstenaar J. Gidding: in het midden een medaillon van vissen en gestileerde golven. geflankeerd door zeemeerminnen. Aan de onderzijde is het tunnelverkeer (auto's, vrachtwagens, fietsers, en voetgangers) afgebeeld en aan de bovenzijde de scheepvaart (stoom- en zeilschepen) op de Maas.

Waardering

Noordelijk TOEGANGSGEBOUW als historisch-functioneel onderdeel van het Maastunnelcomplex, samen met het ventilatiegebouw een beeldbepalend element aan de noordelijke Maasoever met pendant aan de zuidelijke oeverzijde, van algemeen belang vanwege grote cultuur- en architectuurhistorische waarde, alsook vanwege stedenbouwkundige en bouwtechnische innovatieve waarde. Binnen het oeuvre van architect Van der Steur neemt het Maastunnelgebouw een belangrijke positie in.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 529880. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Weg(C) toegangsgebouw aan de noordzijde

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1937
1942
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Weg- en waterbouwkundige werken Bedieningsgebouw

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver