Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
529888
Complexnummer
529880 - Maastunnel
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82976/94
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Charlois E 5541
Doklaan 145, 3082 RH te Rotterdam

Omschrijving

Complexonderdeel 8

Inleiding

Zuidelijk GARAGEGEBOUW van het complex Maastunnel op de linker Maasoever, gelegen aan de rand van het Karel de Stouteplein ten zuidwesten van de tunneltraverse. De oprit maakt een hoek van 45 graden met de tunnelas. Het gebouw is vergelijkbaar vormgegeven als het garagegebouw aan de noordzijde van de tunnel.

Omschrijving

Het zuidelijke GARAGEGEBOUW, waarin tijdelijk een brandweerkazerne was gesitueerd, is iets ruimer dan zijn noordelijke pendant op de Rechter Maasoever. Het gebouw is op een waaiervormige plattegrond geconstrueerd in gewapend beton en gefundeerd op palen van Oregon-pine. Het deels onderkelderde gebouw telt gedeeltelijk twee bouwlagen, waarvan de verdieping wordt afgesloten door een laag koperen schilddak en het garagedeel van de begane grond (noordelijk deel) een plat dak heeft. De begane grond is bekleed met oranjebruine grestegels, de verdieping is wit gepleisterd. De deuren en de kozijnen zijn van metaal. In de noordgevel, gericht op de Maastunnel, bevinden zich, in plaats van twee zoals in het noordelijke garagegebouw, drie garagedeuren, eveneens onder een iets omhoog lopende betonnen luifel.

Waardering

Zuidelijk GARAGEGEBOUW als historisch-functioneel onderdeel van het Maastunnelcomplex van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde, alsook vanwege stedenbouwkundige betekenis.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 529880. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Bedieningsgebouw garagegebouw zuidzijde

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1937
1942
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Weg- en waterbouwkundige werken Bedieningsgebouw

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver