Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
530111
Complexnummer
530104 - Quarantaine-Inrichting
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82894/142
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Charlois A 4999
Quarantaineweg 1 B, 3089 KP te Rotterdam

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel G

Inleiding

Voormalig LIJKENHUIS, deel uitmakend van het uit 1930-1933 daterende complex Quarantaine-inrichting in Zakelijk-Expressionistische trant en gesitueerd in de zuid-oostelijke hoek van het terrein, zuidelijk van de ziekenbarak. In verband met de aanleg van droogdok 'Prins Bernard' van de RDM werd het eerste mortuarium van het complex afgebroken en circa dertig meter in westelijke richting gereconstrueerd met gebruik van oorspronkelijke onderdelen waarbij alleen de deur in de oostgevel naar de noordgevel werd verplaatst. Oorspronkelijk omvatte het lijkenhuis een sectiekamer met granieten sectietafel. Het object is inmiddels aangepast en aan de oostzijde is een toevoeging gerealiseerd om het geschikt te maken voor bewoning. Hierbij is het voormalige lijkenhuis goed herkenbaar gebleven.

Omschrijving

LIJKENHUIS. Op een rechthoekige plattegrond opgetrokken, eenvoudig gebouw van een bouwlaag afgedekt door een met rode pannen bedekt overkragend zadeldak met in de nok een opbouw met ventilatierooster. De westgevel heeft in het midden onder een betonnen luifel een dubbele deur. De oostgevel is blind uitgevoerd. De zuidgevel heeft twee hoge, brede vensters. De noordelijke gevel bevat oorspronkelijk een dubbele deur conform de westgevel.

Waardering

Voormalig LIJKENHUIS, van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het in 1930-1933 gebouwde complex Quarantaine-inrichting.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 530104. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Ziekenhuis lijkenhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1930
1933
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver