Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
530142
Complexnummer
530133 - De Paauw
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82895/50
Kadastrale aanduiding
Wassenaar F 11204
Rijksstraatweg 422, 2242 CZ te Wassenaar

Omschrijving

onderdeel 9

DIENSTWONING MET PERGOLA EN TOEGANGSHEK behorend bij de historische buitenplaats De Paauw staan aan de Rijksstraatweg. De woning en hek zijn omstreeks 1840 opgetrokken waarschijnlijk naar ontwerp van J.D. Zocher jr. en in ca. 1853 vermoedelijk aangepast door architect Wentzel. DIENSTWONING van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder flauw hellend zadeldak met Hollandse pannen. De nokrichting van het dak is evenwijdig aan de Rijksstraatweg. Gepleisterde wit gesausde gevels met grijs geschilderde plint. Vierruits stolpramen onder half ronde tweeruits bovenlichten en zesruits dubbel deuren. De vensteropeningen worden geflankeerd door houten pilasters. Symmetrische voorgevel (zuidoost) met entree in hoog opgaande middenpartij onder steekkap. Voor de eenvoudige deur onder afdak op gietijzeren kolommen een hardstenen stoep van drie treden. Tegen de rechter zijgevel (noordwest) een PERGOLA van in gele baksteen opgetrokken (oorspronkelijk dubbele rij) kolommen en houten liggers. Tussen de kolommen een spijlenhek als het toegangshek. In de geveltop een venster met halfrond bovenlicht. Onder het dakoverstek een koperen luidklokje. Aansluitend aan de rechterzijde het TOEGANGSHEK naar De Paauw (sinds 1912 naar de Pauwhof) bestaande uit een dubbel spijlenhek en twee dubbele zijhekken. Aan weerszijden van het hek een hardstenen pijler op geprofileerd voetstuk, afgesloten door een kroonlijst met afdekplaat waarop kelkvormige vaas met knorren. Halverwege de pijler een dubbele kordonlijst waartussen een rozet. De zijhekken worden aan de buitenzijde door een lagere pijler beëindigd, eveneens op een geprofileerd voetstuk en afgesloten door kroonlijst met piramidevormige afdekplaat. In het veld onder de kroonlijst eveneens een rozet, op dezelfde hoogte als de twee centrale pijlers. De hekken bestaan aan de onderzijde uit een veld met ijzeren raster in vierkanten met erboven spijlen met pijlpunten.

Waardering

De (voormalige) DIENSTWONING MET PERGOLA EN TOEGANGSHEK zijn in cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig opzicht van algemeen belang:

- vanwege de oorspronkelijke functie als dienstwoning op de buitenplaats De Paauw

- als gaaf en representatief voorbeeld van het 19de-eeuwse neoclassicisme, toegeschreven aan Zocher jr., met de latere toevoeging van de pergola door Wentzel;

- vanwege de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering;

- vanwege de bijzondere functionele, stilistische en ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen van de buitenplaats;

- vanwege de beeldbepalende situering langs de Rijksstraatweg in Wassenaar.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 530133. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw dienstwoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1840
1840
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing