Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
530320
Complexnummer
528451 - Hembrugterrein
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82638/12
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Zaandam K 13561
Zaandam K 13572
Gebouw B7-272C

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 29: SCHUDPROEVENGEBOUW, B7-272C.

Inleiding

Dit voormalig SCHUDPROEVENGEBOUW oftewel Gebouw B7 (272C), onderdeel van de Artillerie-Inrichtingen, is rond 1930 gebouwd om munitie en springstoffen door middel van schudproeven te testen op veiligheid en stabiliteit. Gebouw B7 maakt onderdeel uit van het B-cluster (de B staat voor Beproeving) dat voor het merendeel uit testgebouwen voor munitie bestaat en vrijwel centraal op het Hembrugterrein ligt. Gezien het immer aanwezige ontploffingsgevaar is het gebouw vrij gelegen. Bij het B-cluster zijn aarden wallen en het zgn. Reigersbos oftewel schokbos aangelegd om bij ontploffing losvliegend materiaal op te vangen. De waterlopen moesten voorkomen dat brand oversloeg en konden bluswater leveren.

Omschrijving

Gebouw B7 telt één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder een houten dak. Het gebouw is opgetrokken in gewapend beton. Het gebouw ligt in het midden van een open plaats die wordt omsloten door 50 cm dikke betonnen wanden met steunberen bedoeld om de druk van een ontploffing op te vangen. Uit de plank- en nerfstructuur in het beton volgt dat het bouwwerk ter plaatse is gegoten. Het interieur bestaat uit een ruimte waar voorheen de schudmachine stond.

Waardering

Het voormalig SCHUDPROEVENGEBOUW B7 is van cultuurhistorische en - meer in het bijzonder - militair-historische waarde als uniek en gaaf bewaard gebleven schudproevengebouw voor munitie en springstoffen. Het gebouw is tevens van groot belang als historisch-functioneel onderdeel van het Hembrugterrein en de Stelling van Amsterdam in het algemeen alsmede van het B(eproevings)-cluster in het bijzonder. Het is voorts van typologische waarde als beproevingsgebouw met een aparte buitenruimte omgeven met betonnen wanden.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 528451. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Werkplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1930
1930
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Industrie

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing