Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
530742
Complexnummer
530738 - Diergaarde Blijdorp
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82980/178
Kadastrale aanduiding
Rotterdam Z 5123
Bij Van Aerssenlaan 47, 3039 KE te Rotterdam
Bij Van Aerssenlaan 49, 3039 KE te Rotterdam
Bij Van Aerssenlaan 51, 3039 KE te Rotterdam

Omschrijving

Inleiding

De vijver met dierenverblijven - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van S. van Ravesteyn tot stand in 1939-1941. Het ensemble bestaande uit bassins voor zeezoogdieren en ijsberen met daaraan grenzend een met terrassen omzoomde vijver, is gesitueerd op de centrale as ten noorden van de Rivièrahal. Het is gebouwd in functionalistische stijl, gecombineerd met neobarokke elementen. In 1943 werd het zeeleeuwenbassin vernield door een verdwaalde brisantbom bedoeld voor de naastgelegen spoorbaan. Het zeeleeuwenbassin was grofweg halfrond van vorm en voorzien van een rondgang die boven het water zweefde. In het midden bevond zich een sierlijk gevormde, kunstmatige rots in de vorm van een golf. Recent is het ijsberenverblijf heringericht als verblijf voor tijgers.

Omschrijving

VIJVER MET DIERENVERBLIJVEN EN TERRASSEN (5). De vorm van de vijver doet - vooral in de oorspronkelijke situatie - denken aan die van een vlinder: symmetrisch, enigszins trapeziumvormig en heel sierlijk. De vijver, grenzend aan de dierenverblijven in de bassins aan de noordzijde en aan het terras van de Rivièrahal aan de zuidzijde, is als open plek zeer bepalend voor de routing van het publiek door de dierentuin. Op de hoeken en langs het terras is de vijver voorzien van opengewerkte betonnen borstweringen. Van hieruit leiden betonnen trappen naar de lager gelegen terrassen aan de flanken van de vijver en wandelpaden naar de 'rotondes' om van richting te kunnen veranderen. De rand van de vijver is afgewerkt met een geprofileerde betonnen rand. Aan de noordzijde, op de plek van het zeeleeuwenbassin bevindt zich een halfrond plateau met een buiten- en binnenverblijf. Aan weerszijde van het plateau bevinden zich twee loopbruggen, opgetrokken uit betonnen kolommen, houten plankieren en smeedijzeren, sierlijke vormgegeven balustrades. Ze bieden thans geen zicht meer op drie langgerekte bassins aan de noordzijde ervan, maar op dierenverblijven die naderhand in de betreffende bassins zijn aangebracht.

Waardering

De VIJVER MET DIERENVERBLIJVEN EN TERRASSEN is van algemeen belang:

- het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege het materiaalgebruik, de toegepaste verhoudingen, de vormgeving en de verzorgde detaillering;

- als karakteristiek voorbeeld van multidisciplinaire kunsttoepassingen;

- het object heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de functionele situering op de centrale as en de samenhang met andere complexonderdelen en als bepalend onderdeel voor de routing in de diergaarde;

- het object heeft visueel-ruimtelijke waarde als open ruimte binnen de aanleg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 530738. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Dierenverblijf (J) Vijver met dierenverblijven

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1939
1941
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Sport, recreatie, vereniging en horeca Dierenverblijf (J)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing