Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
531063
Complexnummer
531060 - -
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82761/155
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Termunten D 775
Johannes Kerkhovenpolder 11, 9946 TL te Woldendorp

Omschrijving

Omschrijving

De plattegrond van de BOERDERIJ MET AANGEBOUWDE AARDAPPELSCHUUR (voormalige fourage) heeft een L vorm en bestaat uit de boerderij met een woon- en bedrijfsgedeelte onder één zadeldak (nok noord zuid) en een aardappelschuur onder een wolfdak (nok oost west). De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen en gemetseld in staand klezoorverband. Daken met gootklossen van beton en belegd met rode, holle dakpannen. De kopgevel (=zuid) van de boerderij vertoont hetzelfde ontwerp als de voorgevel van huisnummer 7 maar heeft boven de vensters twee cirkelvormige reliëfs identiek aan die van huisnummer 3. Oostgevel met modern, groot formaat venster (met verticale vijfdeling) en twee uitzetraampjes, links- en rechtsboven. Dakraam en dakkapel, het uitspringende bedrijfsgedeelte heeft twee zesruit vensters met uitzetbaar bovenlicht, één loopdeur en vijf identieke betonramen met kruisroeden, één dubbele loopdeur en één betonraam met kruisroede. De westgevel van het woongedeelte van de boerderij heeft één groot en een klein (ongedeeld) venster, een glasdeur met houten beschieting in de top van het uitspringende gedeelte (woonkeuken) waartegen een heuphoog, licht gebogen bakstenen (tuin)muurtje met rollaag is gemetseld. In het uitspringende gedeelte zijn twee identieke vensters met gedeeld uitzetraam/bovenlicht geplaatst, met in het dakvlak daarboven een dakkapel. Het aansluitende bedrijfsgedeelte heeft in de westgevel een platgedekte, uitgebouwde garage, de westgevel links van de garage heeft zes identieke betonvensters met kruisroeden en één loopdeur. Het zadeldak van het bedrijfsgedeelte raakt het dak van de aardappelschuur onder een hoek van negentig graden en heeft ter plaatse een kilgoot.

De aardappelschuur onder wolfdak is haaks aan de boerderij vastgebouwd en heeft een zuidelijke gevel met een uitbouw waartoe het dak is doorgetrokken, de uitbouw heeft een verglaasde gevelpartij met vier glasvlakken en één deur, alle vijf voorzien van bovenlichten en ten slotte een loopdeur met links twee kleine ongedeelde vensters en rechts één. Het niet uitgebouwde deel van de zuidgevel is met vensters ingedeeld. De westelijke kopgevel onder wolfdak heeft in het midden een grote, hoge en moderne roldeur, rechts een loopdeur en links twee vierkante vensters. De noordelijke gevel is met zes betonramen met kruisroeden en twee vierkante vensters ingedeeld. De oostelijke kopgevel van de aardappelschuur vertoont m.n. in het onderste gedeelte sporen van aangepast metselwerk (verticale naden), de bovenzone heeft één gekoppeld lamellenraam en twee afzonderlijke met daarboven een afgewolfd dak. Inwendig staan op de betonvloer over een lengte van zeven traveeën NEMAHO spanten opgesteld die de ruimte in drie beuken verdelen.

Waardering

De BOERDERIJ MET AANGEBOUWDE AARDAPPELSCHUUR (voormalige fourage) is van algemeen belang vanwege

- de cultuurhistorische waarde, als bijzondere uitdrukkingsvorm van de geschiedenis van ons land, als symbool van veerkracht en ondernemingslust, met name in Groningen;

- de architectuurhistorische waarde want ouder dan vijftig jaar en gaaf wat betreft de karakteristieke hoofdvormen en bouwvolumes, de compartimentering en constructie, toegepaste historische materialen en detaillering;

- de ensemblewaarde, als onderdeel van een groter geheel;

- de gaafheid en herkenbaarheid;

- de zeldzaamheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 531060. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1949
1952
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Korenschuur

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing