Complexomschrijving

Het complex van de kathedrale basiliek St. Bavo, gebouwd in 1895-1930 naar ontwerp van J.Th.J. Cuypers, bestaat uit de volgende samenstellende onderdelen:

1. BASILIEK ST. BAVO, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 19555.

2. PASTORIEGEDEELTE, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 395828.

3. SACRISTIEGEDEELTE, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 395833.

De bijgebouwen, deel uitmakend van de naar het integrale ontwerp van J.Th.J. Cuypers uitgevoerde kathedrale basiliek St. Bavo, waren in oorsprong bestemd tot pastorie, en bisschoppelijke en parochiale sacristie, en zijn grotendeels omheind door een bijbehorend voetinghek rondom de pastorie- en kerktuin.

De in baksteen onder samenstel van leien zadel-, schild- en kegeldaken opgetrokken bijgebouwen bevinden zich aan de zuidoostzijde van de basiliek en zijn verschillend van hoogte, vorm en plattegrond; in- en uitwendig sluiten zij echter zowel in architectonisch als bouwtechnisch opzicht volledig aan op de basiliek.

Bijgebouwen met bijbehorende onderdelen en omringend hekwerk, functioneel, bouwkundig en architectonisch deel uitmakend van de kathedrale basiliek St. Bavo en als zodanig van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde.