Haarlem I 3485
Haarlem I 4669
Leidsevaart 146, 2014 HE te Haarlem

Omschrijving

KATHEDRALE BASILIEK van St. Bavo. 1895-1930, J.TH.J. Cuypers. Koor 1895-1898, transept, kruisingstoren en schip 1902-1906, westtorens 1927-1930. Driebeukige kruisbasiliek met koepel en twee westtorens, kapellen langs de zijbeuken, een doopkapel aan het zuidelijke transept, en straalkapellen rond de kooromgang. Markeert de overgang van de neogotiek naar een nieuwe kerkelijke bouwkunst. Eclectisch bouwwerk met motieven, ontleend aan de romaanse bouwkunst, de vroege Franse gotiek, Moorse en Assyrische versieringsvormen, Berlage, de Art Nouveau en De Bazel. Decoratie en aankleding o.a. door F.W. Mengelberg, J.P. Maas, Mari Andriessen (beeldhouwers), Jan Toorop en Han Bijvoet (tegeltableaus), Jan Eloy en Leo Brom (edelsmeden), Jules Dobbelaere, Dom Jac. van der Meij en Han Bijvoet (glazeniers). Van oorsprong orgel met drie klavieren en vrij pedaal, in 1923 gemaakt door de Gebr. Adema te Amsterdam voor de RK Willibrordus buiten de Veste in Amsterdam. In 1971 overgeplaatst naar Haarlem. Nadien uitgebreid met een vierde klavier door de fa. Schreurs te Amsterdam. Mechanisch torenuurwerk. Beschermenswaardige orgelkas, als interieuronderdeel ontworpen door Cuypers, van het transeptorgel gemaakt door de firma Adema in 1907. Het instrument zelf is, vanwege de vele wijzigingen, niet beschermenswaardig.