Omschrijving

Complex bestaande uit de symmetrisch rondom een rechthoekig plein - in oorsprong met gazon - naar ontwerp van W.M. Dudok in 1921-22 gerealiseerde reeks van zesentwintig, aanvankelijk vooral voor de "jonggehuwden" en voor semi-permanent gebruik bestemde, woningen met poort en twee tegenoverliggende, aangebouwde schuurtjes, het geheel gegroepeerd in een half-open, aan de Engelse "close" herinnerende, hofbebouwing als hoofdonderdeel van het zesde gemeentelijk woningbouwcomplex.

De pleinwoningen zijn in telkens gespiegelde vorm naast elkaar geprojecteerd op basis van een opzettelijk gering gehouden aantal typen, en voorzien van witgepleisterde buitenmuren met zwarte plint onder dwarse schilddaken met licht overstek, gedekt door rode pannen, waarbij de vensters - in oorsprong alle voorzien van een roedenverdeling - direct aansluitend onder de gootlijsten zijn aangebracht. Bij renovatie zijn vensters en deuren gewijzigd.

Complex bestaande uit:1. Poortgebouw, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 407386.

2. Noordwestelijke woningreeks met schuur, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 407395.

3. Zuidoostelijke woningreeks met schuur, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 407400.

Woningbouwcomplex van bijzondere stedebouwkundige aanleg en voor het werk van Dudok kenmerkende architectuur, als zodanig van belang, alsook uit oogpunt van woning-typologische ontwikkeling.