Omschrijving

In 1927 naar ontwerp van W.M. Dudok te weerszijden van een zich in het midden tot plein verbredend, en tweemaal geknikte, straat gerealiseerd woningbouwcomplex - het elfde van de gemeente - bestaande uit twee volledig op het straatbeloop ter plaatse georiënteerde woningrijen met in totaal 20 eengezinswoningen van een beperkt aantal typen./De lage, verdiepingloze, rijhuizen onder dwarse met pannen gedekte zadeldaken zonder dakkapellen, doch met overstekende, bij de hoeken omgezette, gootlijsten waaronder de bovendorpels van de - in oorsprong alle van roedenverdeling voorziene - vensters direct aansluiten, worden bij de pleinhoeken onderbroken door vier hoger opgetrokken, van een kapverdieping en houten beschot voorziene woningen, die verder nog door dwarsmuurtjes gemarkeerd worden.

Woningcomplex van eenvoudige, met mate gevarieerde, architectuur, inspelend op de stedenbouwkundige situatie, als geheel kenmerkend voor de vierde fase in de oeuvre-ontwikkeling van het werk van Dudok en van belang uit architectuurhistorisch oogpunt.

Complex met de volgende onderdelen: 1. Oostelijk woningreeks. Zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 4073242. Westelijke woningreeks. Zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 407330.