Omschrijving

PAPAVERHOF. Op ingenieuze wijze rondom een verdiept plantsoen gegroepeerd complex van 68 eengezins-middenstandswoningen volgens systeembouw-principe opgetrokken in korrelbeton en een reeks van 24 en een van 36 etagewoningen uitgevoerd in baksteen naar ontwerp van J. Wils in een rechtstreeks op het werk van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright geinspireerde trant in 1920-21, ten behoeve van de cooperatieve woningbouwvereniging tuinstadwijk "Daal en Berg".

Het complex heeft de volgende, samenstellende onderdelen:1. EENGEZINSWONINGEN (Klimopstraat 1, Irisstraat 98-126, Papaverhof 1-31), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46620.

2. EENGEZINSWONINGEN (Klimopstraat 3-31, Papaverhof 2-30), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46621.

3. EENGEZINSWONINGEN (Magnoliastraat 7, 9, Papaverhof 32, 34, 33, 35), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46622.

4. PLANTSOEN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46623.

5. ETAGEWONINGEN (Klimopstraat 2-48), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46624.

6. ETAGEWONINGEN (Klimopstraat 58-128), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46625.

Complex middenstandswoningen van zeer met het werk van F.L. Wright verwante architectuur wegens de sterke horizontale accenten - zoals de erkers, balcons en gootlijsten met licht overstek - de variatie in blokvormige, open en gesloten bouwvolumes en de subtiele reliefvorming door toepassing van horizontale en verticale banden, de betrokkenheid tussen exterieur en interieur en de variatie in niveaus van de verschillende ruimten, alsook de aandacht voor de groenvoorziening zoals de tuinaanleg, de bloembakken en de klimop-begroeiing - alsmede aansluitend bij de principes van "De Stijl" door de uitgebalanceerde compositie met gebruik van uitsluitend rechthoekige vormen en bij die van de Nieuw Zakelijke stijl door welbewuste beperking van decoratie, samengebracht rondom een gemeenschappelijk, verdiept plantsoen in een uiterst ingenieuze, originele schikking waarbij op subtiele wijze de overgang van de openbare naar de mede door eigen tuinen en toegangspaden bepaalde particuliere ruimten en van lage naar hoge bebouwing tot stand is gebracht en uit dien hoofde van algemeen belang wegens bijzondere architectuur-historische waarde en uit oogpunt van de ontwikkeling van volkshuisvesting en stedebouw.