Omschrijving

BUITENPLAATS HET HUYS TEN DONCK. Buitenplaats, behorende tot de groep aanzienlijke Nederlandse buitens met zeer vroege aanzet tot omwerking en uitbreiding van de parkaanleg in landschapsstijl, bestaande uit een hoofdgebouw, terreinen met een parkaanleg begrensd volgens een stippellijn op de bijbehorende kadastrale kaart 8306/4 van december 1985, parkelementen en gebouwde objecten. Parkcompositie als aangegeven op de bijbehorende aanleg/structuurkaart 8306/5 van december 1985.

De historische buitenplaats Het Huys ten Donck heeft de volgende, samenstellende onderdelen:1. HOOFDGEBOUW, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46816.

2. PARKAANLEG, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46817.

3. INRIJHEK, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46818.

4. TOEGANGSBRUG, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46819.

5. TWEE BEELDEN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46820.

6. TWEE BEELDENGROEPEN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46821.

7. GEBOUW VAN DE TIENDVERPACHTING, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46822.

8. DIENSTWONINGEN MET KOETSHUIS, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46823.

9. SLANGEMUUR, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46824.

10. ZONNEWIJZER, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46825.

11. GEBOUWDE RUINE, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46826.

12. KINDERSPEELHUIS, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46827.

13. BEELDENGROEP, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46828.

Ondanks het verloren gaan van het buitendijkse overbos en, op veel plaatsen, van de exacte lijnvoering van de historische parkaanleg en een enkele met deze aanleg weinig harmonierende ingreep in de 20e eeuw is het geheel, bestaande uit een hoofdgebouw, bijgebouwen en inrijhek en het park met zijn "ruine", "boerenwoning", "waterval", bruggen en tuinbeelden,

- wegens de zeer bijzondere architectuur en interieurs van het hoofdgebouw,

- wegens de zeer vroege aanvang van de aanleg in landschapsstijl,

- wegens de zeldzaamheid van sommige tot die aanleg behorende elementen als ruine, de waterval en de boerenwoning,

- wegens de knappe wijze waarop bij de omwerking in latere landschapsstijl de verschillende contrasterende onderdelen van het park tot een eenheid zijn verbonden,

- wegens het gevoel voor de essentiele waarden van de historische aanleg waarmee deze door Leonard Springer is gemoderniseerd,een voorname historische buitenplaats, voorzien van een originele parkaanleg van hoge kwaliteiten daarmede van algemeen belang op grond van zijn plaats in en betekenis voor de geschiedenis van de architectuur, de beeldende kunsten en de tuinkunst in Nederland.