Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
46816
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Het Huys ten Donck
Complexnummer: 
46815 - Het Huys ten Donck
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
17 maart 1987
Kadaster deel/nr: 
82964/78
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Ridderkerk
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Ridderkerk
X-Y coördinaat: 
100401 - 433772

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

HOOFDGEBOUW. Breed en ondiep bakstenen herenhuis met korte dwarsvleugels aan de achterzijde, bestaande uit een lage beganegrond, een hoofdverdieping en een lage topverdieping en gedekt door lage schilddaken met zakgoten en dakkapellen.

Van de door een lijst met gegroepeerde triglyfen en klossen bekroonde gevels bezitten de voor- en achtergevel, ieder negen vensterassen breed, elk een middenrisaliet van drie traveeën, waarvan die aan de voorzijde concave, met natuursteen beklede hoeken heeft en die aan de achterzijde in baksteen geblokte hoeklisenen. Beide risalieten hebben getoogde vensterkozijnen met snijwerk in de zwikken en in de as een dergelijk venster in omlijsting, toegang gevend tot een balcon, en dragen het bouwjaar MDCCXLVI in de lijst. Op deze laatste is aan de voorzijde een gesneden houten opzetstuk geplaatst, voorzien van een wijzerplaat en aan alliantiewapen Groeninx van Zoelen - van Welderen Rengers, bij de laatste, in 1970 voltooide restauratie gereconstrueerd naar een oude afbeelding; op de achtergevel staat op de overeenkomstige plaats een driehoekig houten fronton, eveneens met wijzerplaat (1e helft 19e eeuw). Tegen de voorgevel, die bij de restauraties in etappes weer de oorspronkelijke kleine roedenverdeling in de vensters kreeg en die op twee rechthoekige stenen het opschrift HET HUYS TEN DONCK draagt, een lage gebeeldhouwde natuurstenen stoep, overhuifd door het op vierkante pijlers rustende balkon met triglyfen in de onderrand; smeedijzeren hekken tussen genoemde pijlers en in de balkonbalustrade. Gesneden voordeur, deurkalf en snijraam waarin het combinatiewapen Groeninx van Zoelen - Noorthey. Voor deze gevel een bestratingsstrook van hardstenen platen, die ook om de stoep heen is gelegd. Tegen de achtergevel een terras (ter plaatse van de vroegere stoep), overhuifd door het op toscaanse zuilen rustende balkon met balusters in de leuning (laatste kwart 18e eeuw); achterdeur bekroond door een snijraam. In de achter- en zijgevels een roedenverdeling uit de eerste helft van de 19e eeuw.

Inwendig een opmerkelijke indeling met in het middengedeelte dwarsgangen op begane grond en hoofdverdieping, aan de zijde van de achterliggende vertrekken (resp. eetzaal en grote zaal) voorzien van houten binnenpuien waarin vensters als in de buitengevels. Een uitzonderlijk volledig en gaaf bewaard interieur, waarin betimmeringen, stucplafonds, dessus-de-porte in grisaille en stucrelief, schilderingen enz. uit de bouwtijd (stucwerk door Pietro Castoldi) en enkele latere.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBenedenrijweg4612983 LARidderkerk

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenKasteel, buitenplaats

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
RidderkerkA8197
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee