Inleiding

Op een rechthoekig perceel ten noord-westen van de kruising van de Hearrewei en de Lijkweg ligt de KERK van het dorp Nijega. Tot de samenstellende onderdelen van het complex worden gerekend het HEKWERK aan de O-zijde op een gemetseld muurtje. Het hekwerk gaat grotendeels schuil onder een beukenhaag, waarin om de ca. 10 m een eikeboom, die het kerkhof aan alle vier zijden omgeeft. De aanplant hangt samen met de uitbreiding van het kerkhof (vermoedelijk) ca. 1935 in W-richting; aan de rand van de omgrachting is (nadien?) een nieuw barehok gebouwd.

Ter plaatse van de huidige kerk stond in de 16de eeuw en vermoedelijk al veel eerder, een zaalkerk met klokkestoel. De oude kerk werd in 1850 en 1893 verbouwd en in het laatste jaar voorzien van een TOREN met torenuurwerk, waarin een oude luidklok hangt.

De kerk werd in 1957 inpandig bijna geheel vernieuwd. Van het oude meubilair bleef het orgel uit 1893 op de orgelgalerij behouden.

Het lijkbarehuis en de grafmonumenten op het kerkhof zijn van ondergeschikt belang voor bescherming van rijkswege.

Het kerkgebouw en hekwerk zijn van algemeen cultuur-historisch en architectonisch belang:

- vanwege de kerkhistorische ontwikkelingen die het mogelijk hebben gemaakt in een relatief kort tijdsbestek vernieuwingen aan de kerk te plegen,

- vanwege de toegepaste trant als de ornamentiek van de verbouwing van 1893,

- vanwege de redelijke mate van belang binnen het oeuvre van de gemeentearchitect D.D. Duursma uit Drachten,

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur,

- vanwege de hoge mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen van het complex,