Nijega, Bij Hearrewei 1

Inleiding

Schuilgaand in de haagbeuk aan de Hearrewei is het gietijzeren HEK op een laag bakstenen muurtje als erfscheiding opgetrokken. Volgens de inscriptie op een hardstenen neut bij het voetgangershek is het in 1894 geplaatst, kort na de verbouwing van de kerk. Het zuidelijk gedeelte van het hekwerk is niet meer geheel intact. De erfscheiding van het kerkhof is voor de overige zijden gerealiseerd door de haagbeuk met eikebomen welke op ca 10 meter onderlinge afstand staan.

Omschrijving

Een bruin bakstenen muurtje met om de ca 2 meter een hardstenen neut waarin de gietijzeren stijlen van een ijzeren hekwerk met dubbele rij gegoten lanspunten. Het rechter uiteinde is voorzien van een gebogen vleugel; het linker uiteinde is over een afstand van ca twee meter niet meer aanwezig.

Ongeveer in het midden van het hekwerk is de toegang tot het kerkhof, bestaande uit een brede toegang met een dubbel hek en een enkelvoudig voetgangershek ter linkerzijde. Het gebogen dubbele toegangshek met het opschrift in gietijzeren letters MEMENTO MORI, is opgehangen aan bekroonde gietijzeren stijlen waarin van boven naar beneden vergankelijkheidssymbolen zijn verwerkt: een gevleugelde zandloper, twee kruislings geplaatste zeisen met op het snijpunt een staartbijtende slang, twee kruislings geplaatste omgekeerde toortsen met een banderolle op de kruising. Op de neut van de stijl links van het voetgangershek is de inscriptie aangebracht: J.K. INIA 1894.

Het giet- en smeedijzeren hekwerk is van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang:

- als contemporaine terreinafscheiding,

- vanwege de bijzondere decoratie met fraaie vergankelijkheidssymboliek,

- vanwege het feit dat het monumentale karakter van de kerk met de reeds beschermde toren wordt versterkt.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek