Complex-omschrijving St. Lambertuskerk met pastorie.

Inleiding:

Complex St. Lambertuskerk, bestaande uit KATHOLIEKE KERK met een klein kerkhof en bijbehorende PASTORIE met grote achtertuin, gebouwd in 1877-78 naar ontwerp van E.J. Margry in respectievelijk neo-Gotische en neo-Renaissancistische trant.

Omschrijving

Aan de kruising van de Hoflaan en de Oostzeedijk beneden gesitueerd kerkelijk complex, waarbij de kruisbasiliek diagonaal op de straten is geprojecteerd, met de hoogoprijzende fronttoren aan de zijde van de Oostzeedijk en het vijfzijdige koor aan de zijde van de Hoflaan. Ten noorden van het koor is de pastorie met een tussenlid aan de kerk verbonden.

In de pastorietuin bevindt zich een tot slingerende vijver omgevormd restant van een oude veenstroom.

Waardering:

Kerkelijk complex met voor de tijd van ontstaan karakteristieke vormgeving met zowel in- als uitwendig goed bewaard gebleven onderdelen van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde.