506427 - Sint Lambertuskerk
Kralingen F 3096
Kralingen F 3693
Hoflaan 121, 3062 JE te Rotterdam

Omschrijving pastorie.

De PASTORIE van de St.Lambertuskerk (1877-1878; E.J. Margry) telde oorspronkelijk twee bouwlagen, een derde bouwlaag werd later toegevoegd. Het pand is op min of meer rechthoekige grondslag met in- en uitspringende volumes, opgetrokken in rode baksteen met natuurstenen speklagen en tussen de begane grond en de eerste verdieping een cordonlijst en tussen de tweede en derde bouwlaag siermetselwerk. De gevel van de tweede verdieping bestaat uit rechthoekig houten vakwerk met bakstenen velden en vensters daartussen. Het pand heeft een zadeldak met pannen belegd.

De rechter gevelhelft aan de straatzijde springt naar voren en heeft op de begane grond en de eerste verdieping telkens twee rechthoekige T-vensters met glas-in-lood bovenlicht onder een ontlastingsboog met in het boogveld een gebeeldhouwd ornament. Deze gevelhelft is afgesloten met een eenvoudige puntgevel waarvan de bovenzijde een houten aftimmering heeft.

De linker gevelhelft heeft dezelfde indeling, behalve dat zich hier geheel rechts, in het midden van de gehele gevel, de voordeur bevindt, onder een zadeldakje met driepasvormige houten lijst en gedecoreerde sleutelstukken. Boven de ingang bevinden zich op de eerste en tweede verdieping ook vensters.

In de rechter zijgevel is ter hoogte van de eerste verdieping, ondersteund door natuurstenen gedecoreerde consoles, een stenen erker met lancetvensters en lessenaarsdak.

De pastorie is inwendig gemoderniseerd. Bij de pastorie hoort een grote achtertuin met een slingerende vijver.

Waardering:

Pastorie van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het St.Lambertuscomplex.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Vermaning Feitelijk Pastorie