SOCIALE WONINGBOUWCOMPLEX V D BERGHSTRAAT E.O., 1919.

Oorspronkelijk bestaand uit zevenentwintig woningen en twee winkelhuizen. Verdeeld over twee complexonderdelen: een L-vormige en een U-vormige straatwand, in elkaars verlengde liggend. Gebouwd door aannemer A.P. Veenendaal te Utrecht, in opdracht van de socialistische woningvereniging Beter Wonen, naar een ontwerp van de Amsterdamse architecten Z.Gulden en J.Geldmaker, in een door de Amsterdamse School beïnvloede bouwtrant.

Gesitueerd in een waardevol stedelijk uitbreidingsgebied uit het eerste kwart van de 20e eeuw, gerealiseerd in het kader van de Woningwet 1901. De kern van dit uitbreidingsgebied wordt gevormd door een vijfhoekig plein met centrale groenvoorziening in het midden (Sterreplein). Vanuit deze hoeken waaieren vijf straten stervormig uit, die de vijfpuntige ster in het Maastrichter stadswapen symboliseren. De Coclerstraat is een van deze uitwaaierende straten.

In 1919 werd de woninggroep Van de Berghstraat e.o. voorzien van vrijstaande, per twee woningen gekoppelde houten bergingen.

Algehele renovatie, 1993. Alle aan- en bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Twee straatwanden met arbeiderswoningen en winkels in een vijftal typen, in expressieve baksteenarchitectuur. De panden hebben een trasraam, in halfsteens verband gemetselde buitengevels met spauw in kleurige ringovensteen, rondingen bij deurkozijnen in kops verband. Rollagen langs de topgevels van groen verglaasde, bezande stenen. Rollagen onder en boven de lichtkozijnen in blauwe klinkers. Binnenmuren in veldbrandsteen, dorpels in blauwe hardsteen. Vlechtingen in de topgevels.

Platte daken met dakschilden, voorzien van zeer karakteristieke rode daktegels.

Waardering

Het sociale woningbouwcomplex v d Berghstraat is van groot cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de betrokkenheid van de architecten Gulden en Geldmaker, de esthetische kwaliteiten van hun ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het complex vormt een essentieel onderdeel van een beschermde stedebouwkundige structuur uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de stad, heeft collectieve voorzieningen en is van betekenis voor het aanzien van Maastricht. De groep beschikt over een redelijke mate van gaafheid, bestaat uit twee onderdelen van aanzienlijke architectonische kwaliteit en heeft een bovenregionale cultuur- en architectuurhistorische zeldzaamheidswaarde.