Inleiding

SOCIALE WONINGBOUWCOMPLEX BOSSCHERWEG, 1935-1936, met ruimtelijke inrichting geinspireerd op de tuindorpgedachte, gebouwd naar een ontwerp van architect Alphons Boosten, in opdracht van de Bouwvereniging St.Servatius. Gewapend betonconstructies van ingenieursbureau Henri Huydts te Maastricht, aannemer J. Laeven te Heerlen, bouwopzichter H. Reck.

Oorspronkelijk 130 panden, verdeeld over 18 straatwanden. Na sloop van 1 straatwand met 2 panden in 1982 resteren 128 woonhuizen, in acht varierende typen, verdeeld over 17 min of meer symmetrische straatwanden, gelegen in een stratenpatroon met de vorm van een dubbel kruis. Het complexterrein heeft de vorm van een driehoek met een afgevlakte top en wordt aan de oostzijde begrensd door het Voedingskanaal, aan de noordzijde door de Voedingskanaalweg en een keermuur achter de van Eyckstraat 1-11, aan de westzijde door Zuid-Willemsvaart en Bosscherweg, aan de zuidzijde door het fabrieksterrein van de KNP. De straatwanden in de Gebrs. van Limburgstraat, de Van Eyckstraat en de Voedingskanaalweg zijn in oost-westrichting dwars op de Bosscherweg geprojecteerd. De straatwanden in de Henri du Montstraat, de Lodewijk de Bisschopstraat, de Goltziusstraat, de Frederic Stroekenstraat en de Bosscherweg in noord-zuidrichting.

De woninggroep is in 1982 geheel gerenoveerd door het NCIV te Heerlen. Dit impliceerde een herinrichting van de straten ter verbetering van de parkeermogelijkheden. De overige panden werden voorzien van warmte- en geluidsisolatie, dubbel glas, nieuwe terrasdeuren in de achtergevels, betonpannen, nieuwe aanbouwen en nieuwe bergingen. De middenstijlen van de voorgevelkozijnen werden vanwege de plaatsing van aluminium vensterschuiven verwijderd. Alle aan- en bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

17 grotendeels symmetrische straatwanden met in totaal 128 woningen, in een achttal variaties (N, N1, N2, N3, O, O1, O2, Bosscherweg 235), hoofdzakelijk gebouwd voor arbeidershuisvesting.

Expressief vormgegeven woonhuizen in baksteen, gemetseld in kettingverband. Twee of twee-en-een-halve bouwlaag, met gedeeltelijke souterrain- en zolderverdiepingen. Trasraam.

Gewapend betonconstructies van ingenieursbureau Henri Huydts te Maastricht. Houten vensters en deuren met karakteristieke verticale geleding en incidenteel uitstulpend, koperen onderdorpels.

Het meest in het oog springen de hoekoplossingen met asymmetrische zadeldaken, hoogoplopende schoorstenen en dakkapellen met houten zaagtandbeschotten (typen N1 en N2).

Verder de panden van twee-en-een-halve bouwlaag, met hoog onder het dakoverstek ingezette mezzanino-vensters (type N3). De tussenwoningen van de typen N en O onderscheiden zich slechts door de plattegrondvorm: de typen N hebben vanwege een uitbouw dwars op de achtergevel een L-vormige plattegrond, de typen O zijn niet voorzien van een uitbouw en hebben derhalve een rechthoekige plattegrond.

De hoekpanden van de ruggelings tegenover elkaar gelegen straatwanden zijn voorzien van een bakstenen tuinmuur, waartussen een poortopening toegang geeft tot de brandgangen, waarop de percelen van de tussengelegen panden uitkomen.

De woningtypen zijn als volgt over de straatwanden verdeeld: Bosscherweg 201-211 (N1,N,N,N,N,N1), Bosscherweg 213-235 (N1,N,N,N,N3,N3,N3,N3,N,N,N,Bosscherweg 235), Gebrs. van Limburgstraat 13-30 (O2,O1,N,N,N,N,O,N3,N3,N3,N3,N3,N,O,N,N,N,N2), Gebrs. van Limburgstraat 1-12 (N2,N,O,O,N,N,O,N,N,O,N,N2), Henri du Montstraat 1-7 (N2,N,O,N,N,N,N2), Van Eyckstraat 1-11 (N2,N,O,N,N,O,N,N,O,N,N), Van Eyckstraat 12-16 (N,N,O,N,N), Lodewijk de Bisschopstraat 2-14 (N2,N,O,N,N,N,N2), Lodewijk de Bisschopstraat 1-13 (N2,N,N,N,O,N,N2), Goltziusstraat 1-11 (O,N,N,N,N,O1), Goltziusstraat 2-14 (N2,N,O,N,N,N,N2), Goltziusstraat 13-25 (N2,N,N,N,O,N,N2), Goltziusstraat 16-26 (N3,N3,N3,N3,N3,N3), Goltziusstraat 28-30 (N,N), Goltziusstraat 27-29 (O,O), Voedingskanaalweg 21-27 (N,N,N,N), Frederic Stroekenstraat 1-9 (N1,N,N,N,N,N,N,N,N2).

Waardering

Het sociale woningbouwcomplex Bosscherweg is van regionaal cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de expressieve bouwstijl, de betrokkenheid van architect Alphons Boosten en de esthetische kwaliteit.

Het complex heeft als tuindorp intrinsieke stedebouwkundige waarden, is vanwege de situering bepalend geweest voor de zelfstandige ontwikkeling van de stadswijk Bosscherveld, is van belang voor het aanzien van de stad en heeft een sterke historisch-ruimtelijke relatie met de omringende waterwegen. Het geheel is in redelijke mate gaaf gebleven en is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde stedelijke omgeving. Tenslotte is de woninggroep uit regionaal oogpunt redelijk zeldzaam te noemen.